Američki pukovnik: U ratu sa Rusijom i Kinom, NATO će se raspasti

Američki pukovnik u penziji Mark Gancinger smatra da bi pretrpio poraz u ratu sa Rusijom i Kinom.

Kako je naveo pukovnik u članku za „Difens njuz“, Ministarstvo odbrane SAD je izabralo pogrešan kurs razvoja Oružanih snaga. Pentagon, vođen frazom „kvalitet iznad kvantiteta“, smanjuje brojnost vojske i nada se da će nove tehnologije povećati njenu borbenu efikasnost.

Tokom 30 godina, američka vojska je „rušena da bi se izgradila“. Sada, SAD nemaju dovoljno snage da odbiju ravnopravnog protivnika u inostranstvu, da spreči nuklearni napad i obrani teritoriju zemlje, smatra stručnjak.

Za uspeh u ratu sa Rusijom i Kinom državi će biti potrebna vojska koja može da izvede precizan napad velikih razmera i krene u ofanzivu duboko u neprijateljsku teritoriju.

Sve to mora da se dešava u nekoliko sati, inače će protivnici Vašingtona brzo zauzeti baltičke države i Tajvan, piše Gancinger. Samo avijacija – bombarderi i lovci pete generacije mogu operativno da reaguju na takav globalni izazov, naglasio je pukovnik.

On je dodao da od vremena hladnog rata 66 odsto američkih bombardera su poslali u smeće.

„Snaga naših Vazdušno-kosmičkih snaga danas iznosi polovinu one koja je pobedila iračku vojsku 1991. godine“, dodao je on.

Sadašnjih 140 aviona B-1, B-2 i B-52 mogu da izvedu 30 naleta dnevno, dok su za vreme „Pustinjske oluje“ na Bliskom istoku samo bombarderi B-52 izvodili prosečno 50 letova dnevno.

Ove snage nisu dovoljne za vođenje uspešnog rata sa vodećim vojskama sveta, naglasio se ekspert. Ako Kina i Rusija istovremeno izvedu napad na Tajvan i baltičke zemlje, vojska SAD neće moći odmah da pruži odgovor, što će predstavljati katastrofu za SAD – postaće drugorazredna vojna sila, dok će se NATO raspasti, zaključio je pukovnik.