Američki eksperti o novim ruskim podmornicama Haski i Lajka: „Savršenstvo veštačke inteligencije, nemoguće ih je videti i pratiti“ …

Američki portal National interest objavio je članak o podmornicama Haski i Lajka koje su projektovane u Rusiji.

Autor objave je nagovestio da će po svojim karakteristikama donekle podsećati na podmornice klase Šark.

Međutim, postoje i neke inovacije. Govorimo o primeni modularne konfiguracije od strane inženjera, kao i o instaliranju jedinstvenog integrisanog sistema borbene kontrole sa veštačkom inteligencijom.

„To znači da će podmornice biti gotovo nemoguće pratiti“, navodi se u članku.

S većim stepenom verovatnoće, podmornice će dobiti najnovije supersonične rakete Cirkon.

Kako napominje američki portal, do danas informacija o takvom naoružanju nema mnogo, ali autor veruje da će projektil moći da dostigne brzinu od šest Maha.

Zanimljivo je da će Haski dobiti četiri raketna lansera, od kojih svaki može da lansira četiri rakete raznih namena.

Što se tiče Lajke, za njeno stvaranje su korišćeni i kompozitni materijali. Oni su takođe bili osnova za dizajn propelera podmornice.

Kao što novinar primećuje, na osnovu trenutnog stanja stvari, SAD bi trebalo da priznaju postojeće zaostatke američke podmorničke flote od najnovijih ruskih podmornica, koje po svojim sposobnostima znatno nadmašuju sve dosadašnje projekte ruske mornarice u oblasti naoružanja i sistema za lociranje.

„Za razliku od Ratne mornarice SAD-a ili Kraljevske mornarice (Velika Britanija), Rusija preferira razne dizajne podmornica“, piše novinar i dodaje da ovaj pristup omogućava rešavanje širokog spektra zadataka.

Webtribune.rs