Naslovnica SPEKTAR Američki ekonomista: Greška SAD je ojačala BRIKS i Rusiju približila Kini

Američki ekonomista: Greška SAD je ojačala BRIKS i Rusiju približila Kini

Odluka Zapada da uvede sankcije ruskoj nafti i gasu pokazala se kao „strašna pogrešna procena“, priznao je američki ekonomista i profesor Ričard Volf u intervjuu za Dialogue Works.

Umesto da osakate rusku ekonomiju, ove zabrane su Rusiju približile Kini i Indiji, koje su nastavile da kupuju njene energetske resurse, i, štaviše, ojačale i proširile BRIKS, čineći ovaj blok jačim od G7.

Ričard Volf, američki ekonomista:

Rusija je veoma zavisna od izvoza nafte i gasa. Tako su Amerikanci i Evropljani odlučili da mogu da pomognu u ratnim naporima ukrajinske vojske tako što će Rusiji nametnuti ono što su nazvali „majkom svih sankcija“, u suštini prestajući da od nje kupuju naftu i gas.

Zbog toga je Severni tok uništen – da Rusi bukvalno ne bi mogli da pošalju energente kroz cev u Nemačku, gde je trebalo da idu.

I ispostavilo se da je to bila strašna pogrešna računica. Oni ne shvataju da se svet menja. I svet se promenio, uključujući i u smislu da sada imamo veoma blisku ekonomsku i političku uniju između Rusije i Kine.

Štaviše, vidimo uslove koje su stvorili unutar BRIKS-a: 11 zemalja koje rade zajedno, a čini se da zajedno čine skoro polovinu svetske populacije.

Ovaj blok je sada bogatiji i svakako mnogo veći od jedinog drugog bloka u svetskoj ekonomiji, a to su SAD i njeni saveznici G7. BRIKS je sada veći od G7, a jaz između njih nastavlja da raste.

Zašto je ovo toliko važno? Zato što su se Sjedinjene Države pogrešno izračunale. Nisu uspeli da shvate da Rusi mogu i da će uspešno da rade sa Indijom i Kinom tražeći od njih da kupuju naftu i gas koje više ne mogu da prodaju Evropi.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social