Naslovnica U FOKUSU Nervoza u Vašingtonu: SAD će pratiti rusku mornaricu na Kubi

Nervoza u Vašingtonu: SAD će pratiti rusku mornaricu na Kubi

Američki brodovi biće raspoređeni da prate ruske ratne brodove i nuklearnu podmornicu kod obala Kube ove nedelje, prenosi Si-Bi-Es pozivajući se na američke zvaničnike.

Ruski mornarički odred koji čine fregata „Admiral Gorškov“, nuklearna podmornica „Kazan“, naftni tanker „Pašin“ i tegljač za spasavanje „Nikolaj Čiker“, borave ove sedmice u zvaničnoj poseti Kubi, saopšteno je iz Havane.

Dva razarača američke mornarice i dva broda koji iza sebe vuku sonarnu opremu pratiće rusku podmornicu, piše Si-Bi-Es, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika. Još jedan razarač i brod obalske straže SAD pratiće ostatak odreda ruske mornarice, dodao je zvaničnik.

Moskva će organizovati seriju vazdušnih i pomorskih vežbi na Karibima nakon posete, što je prva takva serija vežbi u regionu od 2019. godine, rekao je drugi američki zvaničnik toj novinskoj mreži. Manevri će se održati tokom leta uoči svetske pomorske vežbe na jesen, tvrdi Vašington.

Savetnik za komunikacije Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je za Si-Bi-Es da SAD veruju da je poseta reakcija Moskve na američke akcije u vezi sa sukobom u Ukrajini.

„Očigledno je da oni pokazuju svoje nezadovoljstvo onim što radimo za Ukrajinu“, rekao je Kirbi i dodao da će Vašington pratiti kretanje ruskog odreda i da nije iznenađen posetom. „SAD nemaju naznake i ne očekuju da će nuklearno oružje biti u igri ovde u ovim vežbama ili ukrcano na te brodove“, naglasio je on.

Sovjetsko nuklearno oružje na Kubi dovelo je SAD i SSSR na ivicu potpunog sukoba 1962. Moskva je postavila rakete u ostrvskoj državi, oko 140 kilometara od obale SAD kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Turskoj.

Havana je istakla da nijedan od ruskih brodova ne nosi nuklearno oružje za predstojeću posetu, niti predstavlja bilo kakvu pretnju po region i da se striktno pridržava svih međunarodnih propisa čiji je potpisnica Kuba.

Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo posetu, ali je u maju saopštilo da je mornarički odred na čelu sa fregatom „Admiral Gorškov“ krenuo u „dalju ekspediciju“.

Cilj će biti da se „pokaže zastava“ i „obezbedi prisustvo mornarice u operativno važnim oblastima“, navodi se u saopštenju.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social