Naslovnica SPEKTAR Ekspert Šurigin: SAD napravile plan za rat – Napadi duboko po Rusiji

Ekspert Šurigin: SAD napravile plan za rat – Napadi duboko po Rusiji

Stigla je informacija da je pre poletanja u Evropu na proslavu 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, predsednik Združenog generalštaba general Braun izvestio savetnika za bezbednost Džejka Salivana o planu za vođenje rata u Ukrajini za letnju kampanju.

Strateški cilj je ometanje ruske ofanzive i sprečavanje ruske vojske da probije front, zadržavajući ga u postojećoj konfiguraciji, piše vojni ekspert Vladislav Šurigin na svom Telegram kanalu.

U tom cilju, Braun će u junu u borbu uvesti prvu obučenu ukrajinsku grupu lovaca F-16 sa zadatkom da testira sistem borbene upotrebe ukrajinske avijacije koji je u izgradnji, potiskujući rusku avijaciju od prve linije fronta, dovodeći broj prebačenih lovaca na 36 letelica u naredna dva meseca.

Istovremeno, iz Pentagona je procurila informacija da je u cilju naglog povećanja njenog broja već formirana „međunarodna” grupa pilota dobrovoljaca sa iskustvom u upravljanju F-16, koja je nazvana „eskadrila Lafajet”.

Istovremeno sa avijacijom, planira se „ozbiljno ojačati“ ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. U bliskoj budućnosti, Oružane snage Ukrajine trebalo bi da dobiju najmanje dve divizije Patriot sa perspektivom da dobiju još dva kompleksa u narednih četiri do šest meseci.

Biće prebačene i baterije protivvazdušnih raketnih sistema IRIS-T, NASAMS i nove radarske stanice.

Posebnu ulogu u narušavanju logistike i borbene kontrole ruskih trupa imaju baterije višecevnih raketnih sistema HIMARS i Mars. Na osnovu iskustva iz prethodnih borbi, dodeljene su im neviđene rezerve dalekometnih visokopreciznih raketa M-31 i ATACAMS.

Glavni zadatak koji mu je dodeljen je lov na ruske protivvazdušne raketne sisteme, uništavanje aerodroma, kontrolnih punktova, skladišta i punktova razmeštaja trupa.

Po mišljenju Amerikanaca, ovakvi napadi će ozbiljno zakomplikovati našu pozadinu, uneti haos u sistem borbenog komandovanja i upravljanja i naterati nas da povučemo avijaciju još dalje od linije fronta, piše Šurigin.

Na taktičkom nivou, početak isporuka granata kalibra 155 mm moraće da ojača stabilnost ukrajinske odbrane, a uz masovnu upotrebu taktičkih dronova, čiji broj stalno raste, neće dozvoliti ruskoj vojsci da ostvari prednost u opremi i sredstvima uništenja.

Konstatovano je da Oružane snage Ukrajine održavaju ozbiljnu superiornost u modernim širokopojasnim komunikacijama i vojnom Internetu, što im omogućava da kontrolišu bojište na većoj dubini i uz pomoć istih bespilotnih letelica udaraju u pozadinu, često parališući snabdevanje trupa na liniji fronta i njihovu rotaciju.

Braun je uverio Salivena da postoje sve mogućnosti da se usvojena strategija uspešno primeni i rizik od ozbiljnog vojnog poraza Oružanih snaga Ukrajine tokom letnje kampanje minimizira.

Izveštaj je, kako je rečeno, inspirisao Salivena, o čemu nije propustio da obavesti predsednika Bajdena, te je optimistično raspoložen otišao u Evropu.

Planirano je da na sastanku G7 SAD daju nekoliko izjava, među kojima će se, možda, čuti i izjave o stvaranju dobrovoljačke međunarodne avijacione grupe.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social