Naslovnica SPEKTAR Klincevič: Amerika nas testira preko Ukrajine i čeka odlučujući trenutak za udarac

Klincevič: Amerika nas testira preko Ukrajine i čeka odlučujući trenutak za udarac

Ukrajina je idealan poligon za NATO, kaže Andrej Klincevič, šef Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba.

Na teritoriji „Nezaležne” testiraju koncept teških prodornih divizija. Za Amerikance i Britance zadatak nije pobeda Ukrajine. Na liniju rata sa Rusijom treba da idu spremni. Stručnjak je MK ispričao o račvanju puta na kome sada stojimo.

„Ako posmatrate događaje, određene akcije Amerikanaca i Britanaca u početnoj fazi izgledaju nelogično“, kaže Andrej Klincevič. – I posle nekog vremena vidite da je ovo dobro izgrađen koncept.

Na primer, za Ukrajinu sada izgleda nelogično da koristi bespilotne letelice i pogađa ciljeve naših protivraketnih sistema Voronjež. Za Ukrajinu to nije važno. Ali ako, kako kažu, „stanete iznad borbe“, možete razumeti da Amerikanci i Britanci time počinju da testiraju našu protivraketnu odbranu.

Prema ekspertu, Anglosaksonci mogu da rezonuju ovako: ako se budemo borili sa Rusima, moraćemo da pogodimo ove komplekse da bismo ih „resetovali“. Jer ako je reč o strateškom oružju, onda prvo treba da udarite.

I naše rakete moraju stići. Hajde, delujući rukama Ukrajine, da vidimo kako ih oni brane. Pobeđujemo u svakom slučaju. Ako Rusi preduzmu bilo kakvu uzvratnu akciju, to će nam dati povoda da ih dodatno optužujemo za zverstva, a situacija u Evropi će postati još napetija.

— Nedavno je američki dužnički balon postao toliko veliki da ga može izduvati samo veliki rat i preraspodela imovine. Ovo je jedina opcija spasa za transnacionalne korporacije. Oni ovo veoma dobro razumeju. Sutra će možda doći vreme kada će serveri jednostavno otići na nulu i pretvoriće se iz kompanija vrednih triliona dolara u ništa. Oni žele stvarnu imovinu.

Dakle, Rusija je za njih samo veoma ukusan zalogaj, gde postoje ogromne rezerve svega. Oni sanjaju da zarade od stotina biliona dolara. Da bi to uradili, potreban im je sukob, mogućnosti za preraspodelu i zaradu.

Prema Andreju Klinceviču, situacija je sada prilično kritična.

„U jednom delu nas dovode u njima pogodan jaz (od latinskog lacuna – „produbljivanje, depresija“), gde imaju sve pripremljeno, a nama će biti teško da manevriramo. Zato što je Zapad iz vedra neba počeo oštro da usmerava pažnju na to kako se „prefarbaju“ crvene linije i pomeraju granice. Bilo je „nezamislivo“, ali sada je „već moguće“. Ne isključujem da će u bliskoj budućnosti, ako ne bude reakcije sa naše strane, taktičko nuklearno oružje možda biti prebačeno u Ukrajinu.

Ekspert podseća da su lovci F-16 prebačeni u Kijev.

„Spremni su za udar, ostaje nam samo da nas suoče sa činjenicom da je sada situacija drugačija. Ako se trzate, mi ćemo početi da obaramo vaše PVO sisteme, ili ćemo, relativno govoreći, srušiti Belgorod ili Kursk.

Andrej Klincevič skreće pažnju na to da su Amerikanci toliko beskrupulozni da su u termonuklearnoj bombi B-61 modifikacije 12, koja se trenutno nalazi u NATO bazi u Evropi, postavili funkciju nuklearnog miniranja.

— Oni je mogu predati Ukrajini, izvesti preko proxy-snaga napad na jedan od ruskih gradova. Ova bomba će pasti na dubinu od oko pet metara i preći u borbeni režim. A dalje, Amerikanci mogu reći, radite ono što mi kažemo, inače je u bilo kojem trenutku možemo detonirati.

— Da li se trenutno nalazimo na raskrsnici?

— Naš zadatak je da ne krenemo njihovim scenarijem. Moramo „igrati na duge staze“ i dati im priliku da se raspadnu iznutra. Jer spolja ih takođe ne možemo razbiti. Ranije je postojao bipolaran sistem. NATO i zemlje Varšavskog pakta. Postojao je prosocijalistički vojni savez. Strane su se obavezale da pomažu jedna drugoj u slučaju vojne pretnje.

Prema mišljenju Andreja Klinčeviča, možda bi sada trebalo da razmislimo o sličnom sporazumu o saradnji u vojnom pogledu. Zemlje koje se suprotstavljaju Zapadu treba da sednu za pregovarački sto i dogovore se. Da nas ne bi uništili jednu po jednu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social