Naslovnica SPEKTAR Kijev nema vremena da zapuši rupe: Pad Časov Jara se očekuje za...

Kijev nema vremena da zapuši rupe: Pad Časov Jara se očekuje za nekoliko nedelja

Sudbina Časov Jara je unapred određena, operacija oslobađanja grada mogla bi da se završi za nekoliko nedelja, kažu vojni stručnjaci.

Oružane snage Ukrajine, postepeno gube tlo pod nogama. Kao rezultat toga, tokom vikenda su se pojavile zastave Rusije i Vazdušno-desantnih snaga na području mikrookrug Kanal u Časovom Jaru.

U pravcu Harkova, pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše kontraofanzivu u rejonu sela Glubokoe bio je uzaludan. Ruska vojska je napala takozvane „ptice Mađara“ – jedinice bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine.

Čini se da „ratna magla“ koju je organizovala ruska komanda nije zbunila samo neprijatelja. Ruski vojni oficiri, dobijajući operativne informacije sa fronta, nastavljaju da se pitaju: Ono što se sada dešava na bojnom polju je naša ofanziva ili skretanje neprijateljskih snaga sa glavnog pravca uoči masovnog skoka napred.

„Mi Rusi smo nepredvidivi u svakodnevnom životu, a ne kao u ratu. Ako govorimo o analizi harkovskog sektora fronta, meni lično nije sasvim jasno, da li „generalno napadamo“ ili „aktivno ometamo“? – napisao je vojni izveštač Aleksandar Sladkov 9. juna.

Prema analitičarima, naš Generalštab ima svoj plan i sada se situacija na frontu razvija kako treba. „Sve će biti urađeno u roku koji zahteva Generalštab, piše jedan od kanala.

Ukrajinski izvori javili su krajem prošle nedelje da Oružane snage Ukrajine pripremaju kontraofanzivu na severnom sektoru fronta, koja je trebalo da počne u naredna 2-3 dana.

Dan kasnije, neprijatelj je zapravo izvršio kontranapad u oblasti sela Glubokoje, ali su sve njegove akcije zaustavljene, a sam je pretrpeo velike gubitke. „Bitka veka“ koju su ukrajinski mediji obećavali kod Harkova nije se dogodila.

Odmah su četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine zatražile hitnu rotaciju sa linije fronta kako bi se obnovili gubici nastali u borbama u oblasti Lipci.

Jedinice koje su neposredno pre otvaranja Harkovskog fronta izvele „kontranapad na Belgorod“ imale su gubitke veće od 50%. Drugi vojni stručnjaci indirektno svedoče o ogromnim gubicima neprijatelja.

Tako je, prema Telegram kanalima, posle neuspešnog neprijateljskog napada u pravcu Glubokoja, oblast Harkov, „za sobom ostavio samo mrtve ljude. Sve koji su mogli da pobegnu Rusi su zarobili“. Mediji su objavili fotografije i podatke zarobljenog komandanta 3. čete 1. bataljona 13. brigade „Čarter“ Alekseja Kostenka.

Ruski vojni resor je u nedelju, 9. juna, izvestio o porazu tačaka razmeštanja jurišnih dronova Oružanih snaga Ukrajine iz brigade Ptice Madjara i stranih plaćenika.

Bespilotne jedinice su glavni neprijateljski „adut“, što ruskoj vojsci zadaje mnogo neprijatnosti ne samo na Severnom frontu, već i na pravcu Časov-Jar, gde se i sada vode žestoke borbe.

„Naše trupe tamo održavaju ofanzivni impuls. Tokom vikenda naše zastave su se konačno pojavile iznad područja Kanala (jednog od glavnih utvrđenih područja ukrajinskih oružanih snaga). „…Pad Časov Jara je pitanje narednih nedelja. Oružane snage Ukrajine odlaze, neke su prebačene da drže Volčansk (Harkovski front)“, napisao je jedan od kanala.

Vest je potvrdio vojni ekspert Jurij Podoljaka, koji je napisao da su vojnici 98. vazdušno-desantne divizije „snažnim i dobro pripremljenim napadom slomili odbranu neprijatelja“, zauzevši veći deo kompleksnog mikrookruga.

Štaviše, neprijatelj se ovde očigledno pomirio sa gubitkom i sada čini sve da spreči naše jedinice na njegovim plećima da pređu preko kanala i zauzmu mostobran u rejonu mikrookrug Novi, koji je već iza. Najverovatnije će danas biti nastavljeno, a možda čak i završeno čišćenje mikrookrug Kanal“, predvideo je Podoljaka.

Neprijatelj, očigledno, nema drugog izbora nego da se povuče, pošto je prethodno povukao rezerve iz ovog pravca prema Kupjansku.

„U suštini, preostale snage ukrajinskih oružanih snaga u Časovom Jaru su jednostavno napuštene“, primećuju vojni dopisnici.

Na Donjeckom frontu, koji se takođe u poslednje vreme sve češće pojavljuje u izveštajima, Ruske trupe takođe imaju uspehe. Ruska vojska nastavlja borbu u oblasti Konstantinovke. U Paraskovjevki i Georgijevki ovog vikenda već su se odvijale akcije raščišćavanja zapadnih periferija sela.

Međutim, u Georgijevki se ukrajinske oružane snage vraćaju, pružajući ozbiljan otpor. U Krasnogorovki se nastavljaju urbane bitke – ovde aktivno rade ruska artiljerija i avijacija.

Ruske trupe nastavljaju napredovanje na periferiji Karlovke i u rejonu sela Sokol, gde je u petak ruska jurišna letelica bukvalno upala u duel sa američkim borbenim vozilom pešadije Bredli.

Pored toga, ruske trupe zapadno od sela Umanskoe zauzele su brojne nove položaje i tako se približile više od kilometra neprijateljskim utvrđenjima u rejonu sela Skučnoe.

Tako, kako pišu vojni dopisnici, teritorija Donjecke Republike „nastavlja brzo da gubi svoj strateški značaj za neprijatelja“, završava izveštaj MK.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social