Naslovnica SPEKTAR Američke sankcije su imale suprotan efekat – Ojačale su Rusiju i Kinu...

Američke sankcije su imale suprotan efekat – Ojačale su Rusiju i Kinu i oslabile Zapad

Zapadne sankcije su samo učinile rusku ekonomiju jačom, rekao je britanski diplomata Alister Kruk, u intervjuu za „Jutjub“ kanal „Judging Freedom“.

Štaviše, tehnološka blokada Kine od strane Sjedinjenih Država na kraju je oslabila Ameriku. Upravo je američka politika sankcija postala razlog uspona BRIKS-a i zemalja globalnog juga, siguran je stručnjak.

Alister Kruk, bivši britanski ambasador u SAD: „Jedna od dve neverovatne stvari za koje mislim da su očigledna greška Vašingtona je to, što su sankcije Rusiji učinile Moskvu ekonomski jačom.

Oni su gurali zemlju ka promenama u privredi, samodovoljnosti i modernizaciji njene privrede. Efekat sankcija danas je zapravo suprotan. Oni su oslabili saveznika SAD – Evropu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Takođe sam spreman da tvrdim, da neka vrsta blokade Kine, tehnološke blokade – mikročipova i visoke tehnologije – čini istu stvar Sjedinjenim Državama. Vidimo da Kina iznenada počinje da proizvodi pametne telefone sa 7nm čipom, suprotno svim očekivanjima.

Rečeno nam je da će kompaniji Huavej doći kraj, zbog izolacije i sankcija, ali to je zapravo podstaklo Kinu da krene brže nego što je iko zamišljao ka visokotehnološkim mikročipovima, koji su ekvivalentni zapadnom dizajnu. Dakle, efekat je suprotan.

[adsenseyu1]

Mislim da to samo usporava razvoj zapadne tehnologije, a ne da ga stimuliše, jer ga je Zapad pretvorio u konkurenciju i blokadu. Međutim, pitanje je ko će za koga na kraju organizovati blokadu? Možda se ispostavi da će to biti Kina.

Ljudi će reći: „Zašto nositi čipove u SAD ako nam za to prete sankcije? Sve, čak i oprema za proizvodnju čipova, sada je pod sankcijama. Stoga, možda bi bilo bolje da ih jednostavno kupimo iz Kine? Dakle, mislim da ovo neće dobro funkcionisati.

Posledica je, da se suočavamo sa sve većim pritiskom globalnog juga, članica G20, BRIKS-a i Afričke unije, koje sada dolaze do izražaja, i osećaju da su formirali klub, finansijski klub.

Imaju želju da kažu: „Želimo mesto za gornjim stolom, želimo kontrolu. Nećemo vam dozvoliti da rešavate finansijska pitanja. Želimo sveobuhvatnu reformu sistema Breton- Vuds, finansijskih struktura, STO, Svetske banke, MMF-a, i svih ovih struktura. Želimo imati tamo svoj glas, želimo promene.”

To je ono što je proizašlo iz dva samita- BRICS-a i „Grupe 20″ (G20). I G20 je na kraju morala popustiti.“

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social