Američka demografkinja Gli predvidela je Bajdenov životni vek

Američki predsednik Džo Bajden moći će da živi još deset godina. Ovo je objavila viša istraživačica na Univerzitetu Džordžtaun, specijalizovana za demografiju, Dana Gli.

Prema njenim rečima, muškarci u Sjedinjenim Državama koji su navršili 80 godina u proseku mogu da očekuju još 8-9 godina života. Bajden je već u osamdesetim godinama.

„On je dobro situiran i ima najbolju moguću medicinsku negu“, rekla je Gli.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bajden ima privilegiju da dobije medicinsku negu skoro u svako doba dana u Beloj kući. Osim toga, predsednika Sjedinjenih Država i kada putuje prate lekari.

Sudeći po javnim informacijama, Bajden nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Slate.com piše da je političar 1988. godine operisan zbog aneurizme mozga. 2003. godine podvrgnut je operaciji uklanjanja žučne kese. Prema podacima iz 2021. godine, Bajden ima atrijalnu fibrilaciju ili, drugim rečima, poremećaj srčanog ritma.

Prema Dejvidu Rubenu, šefu gerijatrije na UCLA , ništa od navedenog ne ugrožava Bajdenov život. Atrijalna fibrilacija je veoma česta u ovoj starosnoj grupi i razvijeni su efikasni lekovi za njeno lečenje.

Postupak uklanjanja žučne kese zbog stvaranja kamenja u njoj je uobičajen i nije opasan. Aneurizma, koja je otkrivena u Bajdenu pre više od 40 godina, malo je verovatno da će sada izazvati problem, tvrdi Ruben.

Džo Bajden je 20. novembra napunio 80 godina. Kako navodi Bela kuća, on je godišnjicu proslavio u krugu porodice.

Webtribune.rs