Naslovnica ŽIVOT Abnormalna moderna hrana: Sladoled koji se ne topi ni posle 12 sati...

Abnormalna moderna hrana: Sladoled koji se ne topi ni posle 12 sati na Suncu

[adsenseyu2]

Bizarni eksperiment, u kojem je Volmartov sladoled preživeo 12 sati na suncu a da se nije otopio, još jedan je u nizu koji prikazuje abnormalne osobine moderne prerađene hrane.

Kristi Votson, majka dvoje dece iz Sinsinatija, želela je da uporedi različite brendove sladoleda. Za razliku od ostalih skupljih brendova koji su se bar parcijalno istopili, Volmartov sladoled je zadržao svoj oblik.

Volmart je odmah odgovorio, tvrdeći da se sladoled ne topi zbog visokog sadržaja krema. Međutim, Šon o Kif, profesor i hemičar na Virginia Tech-u, dao je drugačiji odgovor, navodeći da bi zbog visoke količine krema sladoled trebalo brže da se topi.

Kao što je i očekivano, razlog za ovaj bizaran ishod svodi se na prerađene sastojke koji se koriste za pravljenje ovog sladoleda. Koriste se razni ugušćivači i stabilizatori hrane poput celulozne gume i karagena, ali i mnogi drugi sastojci zbog kojih se sladoled ne topi.

[adsenseyu4]

Dok proizvođači hrane tvrde da su mnogi prerađeni sastojci bezbedni, istraživači navode suprotno. Mnogi hemijski konzervansi su povezani sa rakom, alergijskim reakcijama itd.

U brojnim studijama sa životinjama, karagen je uzrokovao gastrointestinalne tegobe i zapaljenja, ali i rak. Dodatno, ishrana sa puno karagena povezana je sa razvojem čireva na dvanaestopalačnom crevu i drugim digestivnim problemima. Svako ko ima probleme sa digestivnim traktom u bilo kom smislu, trebalo bi da izbegava unošenje karagena.

Prerađeni šećeri i drugi ugljeni hidrati su drugi problem koji dovodi do gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti itd. Prerađena hrana je lišena nutrijenata, vlakana, vode i prirodnih enzima, zbog čega ju je teže svariti.

Obratimo pažnju na sastojke:

Sladoled (mleko, krem, pavlaka, šećer, surutka, kukuruzni sirup sa manje od 1% mono- i diglicerida, ekstrakt vanile, guar guma, kalcijum sulfat, rogač, celulozna guma, karagen, veštačke arome, anato (E160b)).

Vafel (pšenično brašno, šećer, sojino ulje, palmino ulje, kokos, dekstroza, karamel boja, kukuruzni sirup, visokofruktozni kukuruzni sirup, kukuruzno brašno, modifikovani skrob, sojin lecitin, soda bikarbona, veštačke arome).

[adsenseyu4]

Slična je situacija i sa MekDonalds hamburgerom koji izgleda uopšte „ne stari“ bez obzira koliko stoji.

Dejvid Vipl je 7. jula 1999. kupio hamburger koji i nakon 14 godina isto izgleda i ima gotovo isti miris kao kad ga je kupio. Zapravo, on kaže da ne postoje nikakve vidljive plesni na njemu niti znaci propadanja. Inače, domaći hamburger se pokvari u roku od nekoliko sati ukoliko se nalazi u toploj prostoriji. Vipl je na hamburger naišao slučajno dok je preturao po ormanu.

Neki će reći da je veoma zgodno kada nam sladoled ne kaplje po odeći, ali da li stvarno treba da dozvolimo da mega korporacije menjaju hranljive sastojke da bi napravile što veći profit?

Majk Baret (Natural Society)

Webtribune.rs