Zastupnici fluorida kažu da njegova upotreba u gradskim, vodovodnim sistemima nema negativne posledice po zdravlje, međutim, rezultati istraživanja govore suprotno.
Rađene su razne studije u vezi sa povezanošću fluorida sa rakom, urođenim manama i rizicima respiratornih, gastrointestinalnih i mokraćnih sistema, međutim, vrlo malo su se istraživali njegovi neurološki efekti.
Ipak, postoje ozbiljne činjenice i zdravstveni rizici u pogledu fluoridizacije koji se više ne mogu zanemarivati.
- Fluorid je kancerogen
Toksikološki program Nacionalnog Instituta za rak pokazao je da je fluorid kancerogen.
Sledeće studije Odeljenja za zdravlje u Nju Džersiju su potvrdile porast karcinoma kostiju od 6,9 puta kod mladih muškaraca. Ranije studije su otkrile porast od pet odsto svih vrsta karcinoma u zajednicama koje su koristile fluorisanu vodu.
„Zapravo, fluorid uzrokuje veću smrtnost od raka i uzrokuje ga brže nego bilo koja druga hemijska supstanca,“ izjavio je doktor Din Bark koji je proveo više od tri decenije radeći sa Nacionalnim institutom za rak. Istraživači sumnjaju na povezanost sa rakom jer se polovina unesenog fluorida taloži u kostima, a fluorid stimuliše rast na krajevima kostiju, gde se osteosarkom javlja.
- Većina razvijenih zemalja ne fluoriše svoju vodu
Većina razvijenih nacija ne fluoriše svoju vodu. Na primer, u zapadnoj Evropi, samo tri odsto stanovništva koristi vodu sa fluoridom.
Samo 11 zemalja sveta ima više od 50 odsto svog stanovništva koje pije fluorisanu vodu: Australija (80%), Brunej (95%); Čile (70%), Gvajana (62%), Hong Kong (100%), Irska (73%), Izrael (70%), Malezija (75%), Novi Zeland (62%), Singapur (100%) ) i Sjedinjene Države (64%). Sveukupno, 377,655,000 miliona ljudi širom sveta pije veštački fluorisanu vodu. To predstavlja pet odsto svetske populacije.
- Fluorid povećava frakture kuka
Konzumiranje fluorisane vode udvostručuje broj preloma kuka kod starijih muškaraca i žena.
Ekstremno niski nivoi fluoridizacije vode od 0,1 ppm i dalje stvaraju statistički značajne povećane prelome kuka.
- Populacije koje ne koriste fluoridisanu vodu nemaju više problema sa zubima od onih koji je koriste
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ne postoji primetna razlika u propadanju zuba između razvijenih zemalja koje fluoridišu svoju vodu i onih koje to ne čine. Smanjenje propadanja zuba u SAD-u tokom poslednjih 60 godina, koji se često pripisuje fluoridisanoj vodi, desio se u svim razvijenim zemljama (u kojima se većina vode ne fluoriše).
Nije pronađena povezanost između nivoa fluorida u vodi i karijesa zuba. Propadanje je u velikoj meri povezano sa obrazovnim i ekonomskim statusom roditelja.
„Fluoridizacija više nije efikasna“, tvrdi Hardi Lajmbek, šef programa preventivne stomatologije na Univerzitetu u Torontu, koji kaže da je dodavanje hemikalija vodi više štetno nego korisno.
- Fluoridisana voda utiče na IQ i neurobihevioralni razvoj kod dece
Iako je dokazano da fluorid izaziva neurotoksičnost na životinjskim modelima, vrlo malo objavljenih istraživanja je proučavalo akutno trovanje fluoridom i neurotoksičnost kod odraslih i dece.
Studija objavljena u časopisu Neurologia pokazala je da „produženi unos fluorida može imati značajne posledice po zdravlje, a posebno po nervni sistem.“
Istraživači su proučavali baze podataka MEDLINE, EMBASE, Water Resources Abstracts i TOKSNET do 2011. godine. Standardizovana ponderisana srednja razlika u IQ rezultatu između izloženih i referentnih populacija pokazala je da populacije u oblastima sa visokim fluoridom u vodi imaju značajno niže rezultate IQ-a od onih koji su živeli u područjima sa niskim fluoridom.
- Fluorid povećava neplodnost
Otkriveno je da se neplodnost kod žena povećava fluoridisanjem vode. Naučnici iz Uprave za hranu i lekove (FDA) govorili su o uskoj povezanosti između smanjenja ukupnih stopa plodnosti kod žena starosti od 10 do 49 godina i povećanja nivoa fluorida. Takođe su saopštili da pregled svih dosadašnjih studija rađenih na životinjama pokazuje da fluorid negativno utiče na plodnost kod većine životinjskih vrsta.
- Fluoridizacija nije „prirodni“ proces, a fluorid nije hranljiva supstanca
Fluorid se prirodno pojavljuje u nekim oblastima, što dovodi do „prirodno“ visokih nivoa u određenim vodama. Zagovornici fluoridizacije ovo često koriste kako bi podržali njegovu bezbednost, međutim, supstance koje se prirodno pojavljuju nisu automatski bezbedne (na primer, arsen).
Zatim, fluorid koji se dodaje u vodu nije prirodan, već fluorosilicilna kiselina koja se zarobljava uređajima za kontrolu zagađenja vazduha u industriji fosfatnih đubriva.
Kako FAN prenosi:
„Ova zarobljena fluoridna kiselina je najzagađenija hemikalija koja se dodaje u javne vodovode i može da predstavlja dodatni rizik onima koji imaju prirodni fluorid. Ovi rizici uključuju mogući rizik od raka zbog povišenog sadržaja arsena u kiselini i mogući neurotoksični rizik zbog sposobnosti kiseline – u nekim uslovima – da poveća eroziju olova iz starih cevi. „
Izraz „obogaćeno fluoridom“ je pogrešan, jer podrazumeva da je proizvod dodatak ishrani, poput kalcijuma i drugih hranljivih materija. Fluorid, međutim, nije nutrijent. Hranljivi sastojak je nešto za šta telo ima fiziološke potrebe.
- Fluorid povećava fluorozu
Fluoroza je pojava šarenih zuba izazvana prevelikim unosom fluorida tokom prvih osam godina života.
Uobičajeni uzroci fluoroze uključuju: fluoridisanu vodu za piće, unošenje paste za zube sa fluoridom, upotrebu tableta sa fluoridom i konzumiranje prerađene hrane napravljene od fluoridisane vode.
- Fluorid kalcifikuje pinealnu žlezdu
Britanski istraživač otkrio je da su ćelije u pinealnoj žlezdi (epifiza) podjednako podložne toksičnosti izazvanoj fluoridima kao i ćelije koje formiraju zube. Za razliku od zuba, pinealna žlezda se ne može videti golim okom. Epifiza je zadužena za regulisanje budnosti i spavanja.
- Fluorid nije odobren od FDA
Kao što je FDA (Food and Drug Administration) odavno prepoznala, fluorid nije potreban ljudskom zdravlju i razvoju. Kako se koristi za sprečavanje bolesti, stoga FDA smatra da je fluorid lek:
FDA nikada nije odobrila dodatak fluorida kao bezbedan i efikasan.
FDA je odbila dva dodatka fluorida (Enziflur i prenatalni fluorid)
FDA je 2000. godine Kongresu dala lažne podatke, rekavši da FDA „nikad nije odbacila“ dodatak fluoridu.
- Fluorid je visoko toksičan, ali se ipak dodaje u javnu vodu
Fluorid se dodaje pijaćoj vodi radi sprečavanja bolesti (propadanje zuba) i kao takav postaje lek prema definiciji FDA. Iako zagovornici tvrde da se to ne razlikuje od dodavanja vitamina D u mleko, fluorid nije nutritijent.
Mnoge evropske zemlje su odbacile fluorid baš iz tog razloga što to znači davanje lekova preko vode, a što nije primeren proces. Fluoridisanje vode je oblik masovnog leka koji vam uskraćuje pravo na informisani pristanak.
Međunarodna akademija za oralnu medicinu i toksikologiju klasifikovala je fluorid kao neodobreni stomatološki lek zbog velike toksičnosti.
- Većina ljudi je prekomerno izložena fluoridu zbog pesticida kriolit koji se unosi konzumiranjem proizvoda od grožđa
Mnogi napici za sokove koji nisu označeni kao “ sok od grožđa“ koriste sok od grožđa kao sastojak. Upotreba kriolita kontaminira mnoge sokove fluoridom.
Kriolit se takođe može dodati u sledeće proizvode (mada nije jasno koliko proizvođača to zaista radi i koji je nivo fluorida koji iz njih proizilazi):
Kajsija, brokoli, kupus, karfiol, citrusno voće, patlidžan, kelj, zelena salata, dinja, nektarina, breskva, paprika, šljiva, bundeva, tikvica, paradajz i bezbroj jagodičastog voća (kupina, borovnica, brusnica, malina, jagoda).
Ključni način izbegavanja izlaganja fluoridu iz kriolita je izbegavanje kupovine ne-organskih proizvoda od grožđa, posebno pića od belog grožđa.
- USDA Organic je dozvolio fluorid i u organskim proizvodima
Fluorid je trajan i nerazgradljiv otrov koji se nakuplja u tlu, biljkama i ljudima. Mnogi proizvođači organske hrane možda nisu svesni da je ova visoko otrovna supstanca dozvoljena za upotrebu u programu Nacionalnih organskih standarda (NOS), jer je njegovo prisustvo skriveno.
- Fluorid je povezan sa vodećim uzrokom smrti
Zavisno od zemlje, kardiovaskularne bolesti su obično na vrhu uzroka smrti. Studija objavljena u časopisu Nuclear Medicine Communications zaključila je da povećani unos fluorida u arterije može biti povezan sa povećanim kardiovaskularnim rizikom.
- Većina čajeva u prodavnicama prehrambenih proizvoda sadrži toksične nivoe fluorida
Pijenje jeftinijih mešavina čaja koje se nalaze u većim trgovinskim lancima može povećati unos fluorida do toksičnih nivoa i ljude izložiti povećanom riziku od koštanih i zubnih bolesti, utvrdio je Univerzitet u Derbiju. Studija je objavljena u časopisu Food Research International.
http://preventdisease.com/news/14/031214_15-Facts-Most-People-Dont-Know-About-Fluoride.shtml
Webtribune.rs