Naslovnica ŽIVOT 11 razloga zbog kojih vam opada kosa

11 razloga zbog kojih vam opada kosa

[adsenseyu2]

kosa

[adsenseyu3]

Dobra vest je da kosu možemo da očvrsnemo unevši neke promene, samo pre toga treba da uvidimo čime sabotiramo zdravlje svoje kose i loše navike izbacimo iz rutine.

1. Tuširanje toplom vodom
Vruća voda dehidrira vlasi kose (kao i kožu), što uzrokuje suvu kosu sklonu lomljenju. Pranjem u parnoj kupki ispirate odbrambena ulja koja svaka kosa poseduje, ali i pore na temenu počinju pojačano da rade, što dodatno uništava koren i može da uzrokuje perutanje kose. Zato radije malo snizite temperaturu, a kosu ispirajte što hladnijim mlazom vode.

2. Koristite vruće aparate za stilizovanje

Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji vaša kosa i njenodbrambeni omotač. Jednom kad se taj „omotač“ uništi, ravnoteža vlage je poljuljana i vaša kosa je sklonija lomljenju. Ograničite korišćenje bilo kakvih aparata, čak i fena za kosu, na dva do tri puta nedeljno. Pokušajte da aparate koristite na najnižnoj mogućoj temperaturi, a pre korišćenja kosu zaštite zaštitnim sprejom.

3. Rigorozne dijete
Izgladnjivanje tera telo da to malo energije koju ima usmeri prema nužnom funkcionisanju, kao što je rad srca i mozga, umesto da pomaže rastu kose. Jedan od glavnih i prvih simptoma kod dijagnoze anoreksije jeste veliki gubitak kose. Pazite na zdravu ishranu u kojoj imate dovoljno zastupljenih belančevina kao što su riba, piletina i mahunarke, jer se kosa prvenstveno sastoji od belančevina i, ako ih ne konzumirate dovoljno, ona će to prva da oseti.

[adsenseyu1]

4. Loše postupate s mokrom kosom
Vlasi nisu nikad lomljivije i nežnije nego kad su mokre. Grubo raščešljavanje, ali i trljanje mokre kose, stvoriće pravo okruženje za njeno lomljenje i opadanje. Minimizujete raščešljavanje tako što ćete kosu pročešljati pre pranja. Takođe, nemojte kosu da trljate peškirom, kako biste je osušili, nego je lagano pritisnite kako bi peškir upio vodu.

5. Čvrsto vezujete kosu
Ako je visoki rep ili punđa vaša omiljena frizura, pazite. Naime, ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. To može da dovede do ćelavljenja, kod čega se trajno oslabljuje folikula i kosa više nikad ne može da raste na tom mestu. Opustite rep. Pokušajte da nosite raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A, ako baš morate da vežete rep, neka bude mekano vezan.

6. Koristite proizvode za dugotrajno stilizovanje kose
Ako na vašem gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje ceo dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i uništava vašu kosu, čineći je suvom i krhkom. Nakon što pročešljate kosu na koju su nanešeni takvi proizvodi, ona će automatski pucati i opadati. Izbegnite korišćenje bilo kakvih proizvoda od kojih vam je kosa kruta ili gnjecava. Radije se odlučite za mekša rešenja kao što su kreme za stilizovanje koje održavaju frizuru, ali i zadržavaju prirodnu vlažnost kose i ne uzrokuju trenje prilikom češljanja.

7. Koristite oralnu kontracepciju
Ako ste žena koja se ubraja u mnogobrojnu grupu onih kojoj kosa pojačano opada zbog hormonske neravnoteže, pogrešne antibebi pilule mogu dodatno da oslabe vašu kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu da pojačaju gubitak kose kod osoba preosetljivih na te hormone, ako one to ne znaju. Prebacite se na druge pilule ako vam se čini da vam trenutne ne odgovaraju, a ako želite da proverite da li ste preosetljivi na androgene hormone, zamolite lekara da vas pošalje na testiranje.

[adsenseyu4]

8. Češkate glavu
Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo da dovede do opadanja kose. Jednom kad je ošećena folikula, vlasi su sklonije lomljenju. Kako biste se rešili svraba, koristite posebne šampone koji sadrže selen, cink ili ulje čajevca. Ako vam, pak, ne odgovaraju proizvodi koji mogu da se kupe u drogerijama, neka vam lekar prepiše antibakterijski šampon ili penu od kortikosteroida kortizona.

9. Upijate sunce
Čak i ako ste (pametno) odustali od sunčanja, šanse su da je vaša kosa izložena UV zracima, koji „jedu“ jačinu i elastičnost kose. Produženo izlaganje UV zracima oslabiće „omotače“ folikule zbog čega će kosa oslabiti i lomiti se, pa će je vrlo verovatno biti sve manje i manje. To možete da sprečite tako što ćete van nositi šešire kad god je to moguće, a možete da koristiti i regeneratore za kosu koji se ne ispiraju, a koji sadrže UV zaštitu.

10. Ne perete kosu dovoljno često
Sada kad su šamponi za suvo pranje kose postali toliki hit, puno je lakše propustiti poneko pranje. To nam odgovara, ali nije baš sjajna vest za našu kosu. Nagomilavanje proizvoda u kosi ili perut na temenu dokazano zatvara folikule i onemogućava rast kose. Nema ništa loše u tome da ponekad preskočite pranje, ali ako to postane navika, proizvodi koje koristite, prljavština i ulje mogu da zatvore pore na temenu. Svakako perite kosu svaki drugi dan, pogotovo ako se znojite ili koristite različite proizvode za kosu. A, kako biste sprečili preterano isušivanje, prebacite se na šampone bez sulfata.

11. Uzimate određene lekove
Određeni lekovi (na primer antidepresivi) ili hormoni (recimo, oni koji se koriste kao terapija lečenja poremećaja rada štitne žlezde) mogu da uzrokuju gubitak kose. Mogu da utiču na prirodni ciklus rasta kose, te da kosa prerano uđe u fazu mirovanja i opadanja. Pitajte lekara o alternativnom načinu lečenja i lekovima koji nemaju uticaj na rast i gubitak kose.

(Magazin)[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]