Naslovnica ŽIVOT 11 razloga zbog kojih gubite kosu, evo šta da radite

11 razloga zbog kojih gubite kosu, evo šta da radite

kosa2

[adsenseyu2]

Muškarci i žene podjednako ne žele da čuju da ostaju bez kose. Ako vam u poslednje vreme pojačano opada kosa, nije prekasno da promenite neke navike.

Alan Bauman koji se bavi transplantacijom kose, ističe da mnogi aspekti našeg života, od toga šta jedemo do toga kako stilizujemo kosu, utiču na jačinu korena i same vlasi. No, dobra vest je da kosu možemo očvrsnuti unošenjem promena, samo treba da učimo na koji način sami štetimo zdravlju kose i izbrišemo ga iz svoje rutine.

1. Tuširanje previše toplom vodom

Vruća voda dehidrira vlasi kose (kao i kožu), što uzrokuje suvu kosu sklonu lomljenju. Pranjem u vreloj kupki, ispirate odbrambena ulja koja svaka kosa poseduje, a i pore na temenu počinju pojačano da rade, što dodatno uništava koren i može da uzrokuje perutanje kose.

Zato snizite temperaturu, a kosu isperite sa što hladnijim mlazom vode.

2. Koristite vruće aparate za stilizovanje

Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji vaša kosa i njen odbrambeni omotač. Jednom kad se taj “omotač” uništi, ravnoteža vlage je poljuljana i vaša kosa je sklonija lomljenju.

Ograničite korišćenje bilo kakvih aparata koji greju, čak i fena za kosu, na dva do tri puta nedeljno, s tim da pokušajte aparate koristiti na najnižnoj mogućoj temperaturi, a pre korišćenja kosu zaštite zaštitnim sprejom.

[adsenseyu4]

3. Rigorozne dijete

Izgladnjivanje tera telo da to malo energije koju ima usmeri prema nužnom funkcionisanju, kao što je rad srca i mozga, umesto da pomaže rastu kose. Jedan od glavnih i prvih simptoma kod dijagnoze anoreksije jeste veliki gubitak kose.

Pazite na zdravu ishranu u kojoj imate dovoljno zastupljenih belančevina kao što su riba, piletina, sočiva i mahunarke, jer se kosa prvenstveno sastoji od belančevina i ako ih ne konzumirate dovoljno ona će to prva primetiti.

4. Loše postupate s mokrom kosom

Vlasi nisu nikad lomljivije i nežnije nego kad su mokre. Grubo raščešljavanje, ali i trljanje mokre kose stvoriće pravo okruženje za njeno lomljenje i opadanje.

Smanjite raščešljavanje tako što ćete kosu očešljati pre pranja. Takođe, nemojte kosu trljati peškirom kako bi je osušili, nego veoma mekanim peškirom lagano pritisnite kosu kako bi peškir upio vodu.

5. Čvrsto vežete kosu

Ako je visoki rep ili punđa vaša omiljena frizura, pazite. Naime, ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. To može dovesti do alopecije (ćelavosti), kod čega se trajno oslabljuje folikula i kosa više nikad ne može da raste na tom mestu.

Opustite rep. Pokušajte nositi raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A ako baš morate vezati rep, neka bude mekano vezan, bez da igde vuče kožu.

kosa

6. Koristite proizvode za dugotrajno stilizovanje kose

Ako na vašem gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje ceo dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i uništava vašu kosu, čineći je suvom i krhkom. Nakon što pročešljate kosu na koju su naneseni takvi proizvodi, ona će automatski pucati i opadati.

Izbegnite korišćenje bilo kakvih proizvoda od kojih vam je kosa kruta ili gnjecava. Bolje se odlučite za mekša rešenja kao što su kreme za stilizovanje koje održavaju frizuru, ali i zadržavaju prirodnu vlažnost kose i ne uzrokuju trenje prilikom češljanja.

7. Koristite oralnu kontracepciju

Ako ste žena koja se ubraja u mnogobrojnu skupinu onih kojoj kosa pojačano opada zbog hormonalne neravnoteže, pogrešne anti-bebi pilule mogu dodatno oslabiti vašu kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu pojačati gubitak kose kod osoba preosetljivih na te hormone, ako one to ne znaju.

Pređite se na druge pilule ako vam se čini da vam trenutne ne odgovaraju, a ako želite videti jeste li preosetljivi na androgene hormone, zamolite doktora da vas pošalje na testiranje.

 [adsenseyu1]

8. Češkate glavu

Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo dovesti do opadanja kose. Jednom kad je folikula oštećena, vlasi su sklonije lomljenju.

Kako biste se rešili svraba, koristite posebne šampone koji sadrže selen, cink ili ulje čajevca. Ako vam pak ne odgovaraju proizvodi koji se mogu kupiti u apotekama, neka vam doktor prepiše antibakterijski šampon ili penu od kortikosteroida kortizona.

9. Upijate sunce

Čak i ako ste (pametno) odustali od sunčanja, šanse su da je vaša kosa izložena UV zracima, koje “jedu” jačinu i elastičnost kose. Produženo izlaganje UV zracima oslabiće “omotače” folikule zbog čega će kosa oslabiti i lomiti se, pa će je vrlo verovatno biti sve manje i manje.

To možete sprečiti tako što ćete napolju nositi šešire kad god je to moguće, a možete koristiti i regeneratore za kosu koji se ne ispiraju a koji sadrže UV zaštitu. Obično je reč o malo skupljim proizvodima, ali se isplati investirati u njih.

10. Ne perete kosu dovoljno često

Sada kad su šamponi za suvo pranje kose postali toliki hit, mnogo je lakše propustiti poneko pranje. To nam odgovara, ali nije baš sjajna vest za našu kosu. Nakupljanje proizvoda u kosi ili stvorene peruti na temenu dokazano zatvara folikule i onemogućava rast kose.

Nema ništa lošeg u tome da ponekad preskočite pranje, ali ako to postane navika, proizvodi koje koristite, prljavština i ulje mogu zatvoriti pore na temenu. Svakako perite kosu svaki drugi dan, pogotovo ako se znojite ili koristite različite proizvode za kosu. A kako biste sprečili preterano isušivanje, pređite na šampone bez sulfata.

 11. Uzimate određene lekove

Određeni lekovi (na primer, antidepresivi) ili hormoni (recimo oni koji se koriste kao terapija lečenja poremećaja rada štitne žlezde) mogu uzrokovati gubitak kose. Oni, naime mogu uticati na prirodni ciklus rasta kose, te utiču na kosu da prerano uđe u fazu mirovanja i prerano opadne.

Upitajte doktora o alternativnom načinu lečenja i lekovima koji nemaju uticaj na rast i gubitak kose.

(magazin. hr)