Naslovnica ŽIVOT Ovaj organ imaju svi muškarci, a od raka ga čuva ovih 5...

Ovaj organ imaju svi muškarci, a od raka ga čuva ovih 5 namirnica

geragerhgre

[adsenseyu2]

Jeste li sigurni da jedete dovoljno ribe? Ovo meso i sledeće namirnice mogu vam pomoći da preventivno delujete na pojavu kancera prostate.

Paradajz

Paradajz je bogat likopen karotenoidom, koji je zaslužan za zaštitu ćelija. Likopen je široko istražen zbog njegovog antikancerogenog svojstva, a studije su pokazale da njegovom konzumacijom vršite preventivu ove zastupljene bolesti. Ovaj dragoceni sastojak, koji sprečava nastanak raka prostate se može pronaći još i u kajsijama, guavi i lubenicama, a najbolje se apsorbuje kada se konzumira uz dijetalnu hranu.

Brokoli

Istraživanja su pokazala da osoba koja redovno jede brokoli značajno smanjuje rizik da oboli od raka prostate, a ovo može biti zbog njegovog uticaja na ćelije. Ovaj proces se zove epigenetika i podrazumeva sposobnost da promeni aktivirane ćelije, odnosno one koje su zahvaćene rakom.

[adsenseyu4]

Masna riba

Losos, pastrmka, skuša i sardine predstavljaju ribe koje su bogate zdravim masnoćama, poznate kao Omega-3 masne kiseline. Ove masne kiseline svojim lekovitim svojstvom sprečavaju razvijanje raka prostate. Međutim, studije o ovom slučaju još uvek nisu dovršene i tek trebaju da obezbede nesumnjive dokaze o ovoj tvrdnji.

riba2

Nar

Nar sadrži različita jedinjenja korisna u borbi protiv bolesti. Neka od njih su katehin fenol, flavonoid i antocijani i sva imaju jaka antioksidantna svojstva. Naučnici Univerziteta u Kaliforniji identifikovali su sastojke u soku nara koji pomažu prilikom preventive raka prostate i sprečavaju širenje obolelih ćelija.

Zeleni čaj

Svima je poznato da redovna konzumacija zelenog čaja doprinosi poboljšanju zdravlja, ali može li vam on pomoći u zaštiti prostate? Naučnici smatraju da je to moguće.

Terapeutska moć zelenog čaja pripisuje se njegovom antioksidantnom svojstvu. Smatra se da sastojci zelenog čaja igraju bitnu ulogu u ometanju enzima koji su zaslužni za iniciranje raka prostate, a ćelije raka mogu dovesti u situaciju da, laički rečeno, izvrše samoubistvo.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]