10 misterija Bermudskog trougla koje niko ne može da objasni

FDSN23487HDFS

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba.

Nazivaju ga još i đavoljim trouglom, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U proseku svake godine na ovom području, kojem je ime nadenuo Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova.

2. Za nestanak letelica i brodova “optuženi su” napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i gas metan. Mnogi veruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Međutim, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i izvan tih okvira.

5. U Bermudskom trouglu, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu “elektronsku maglu”. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera avendžera američke vojske s 14 članova posade poleteli su iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrva Biminija. 90 minuta od poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena svaka komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Međutim, Bermudski trougao je jedno od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice u ovom području.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru desila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Kiklops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česapika, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je za dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko sedamsto moreplovaca, zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

(Fokus)