Zemlja je na ivici – Britanci više ne znaju na čemu da štede u slučaju novog poskupljenja

Svaki osmi Britanac, ili 13 odsto građana, rekao je da ne može da nastavi da smanjuje svoju potrošnju usred tekuće krize troškova života u zemlji, prenosi Dejli mejl, pozivajući se na anketu Rebuilding Britain.

Istovremeno, očekuje se da će inflacija u Velikoj Britaniji, koja je u junu dostigla 9,4 odsto, na jesen porasti na 12 odsto.

Svaki osmi Britanac rekao je da nema više šta da smanji u svojoj potrošnji ako cene u Velikoj Britaniji još više porastu, navodi Dejli mejl.

Kako novine primećuju, zemlja je „na granici“. Očekuje se da će cene struje ove jeseni naglo porasti. A od januara sledeće godine računi za struju će dostići 3.850 funti godišnje, odnosno trostruko će porasti u odnosu na januar 2022. Od juna, inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostigla je 9,4%, što je najviše u poslednjih 40 godina. Međutim, stručnjaci strahuju da bi inflacija na jesen mogla da dostigne 12 odsto.

Velika Britanija ima drugu najvišu cenu benzina u Evropi. Trenutno su Britanci primorani da plaćaju oko 186 penija po litru, što je 20 penija više nego što plaćaju francuski ili španski automobilisti.

Međutim, prema istraživanju Rebuilding Britain, 13% Britanaca više nije u mogućnosti da smanji svoju potrošnju, jer su već smanjili skoro sve stavke potrošnje. Studija takođe pokazuje da se više od 25 odsto domaćinstava koja zarađuju manje od 20.000 funti godišnje brine da neće moći da izdrže rast troškova života.

69 odsto britanskih domaćinstava izjavilo je da su bili primorani da dodatno smanje svoju potrošnju u poslednjih nekoliko meseci kako bi mogli da plaćaju hipoteke i kiriju.

Istovremeno, sve više Britanaca je prinuđeno da živi na kredit. Prema najnovijim podacima Banke Engleske, stanovnici Velike Britanije su ukupno pozajmili oko 1,38 milijardi funti u junu. Prema rečima portparola Rebuilding Britain Sajmona Vilijamsa, britanska vlada nije učinila „ praktično ništa da podrži vozače “ usred rastućih cena goriva, u poređenju sa postupanja vlasti drugih evropskih zemalja.

„ Mnoge porodice širom Ujedinjenog Kraljevstva trenutno se suočavaju sa veoma teškim finansijskim situacijama. Za neke od njih ovaj izbor izgleda nemoguć “, citira Dejli mejl Najdžel Vilson, izvršni direktor investicione kompanije Legal & General Group. Međutim, prema njegovim rečima, najviše zabrinjava činjenica da kriza pogoršava nejednakost u životnom standardu koja se razvila u zemlji.

U nekim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, na primer, efekti krize troškova života osećaju se jače nego u drugim. Studija Vilsonove kompanije pokazala je da su ljudi na jugozapadu Engleske i Severne Irske najviše pogođeni krizom.

51 odsto Britanaca koji tamo žive reklo je da sumnja da će moći da zadrže sadašnji način života tokom sledeće godine. U isto vreme, stanovnici Londona se osećaju najstabilnije – 72 odsto onih koji žive u prestonici je sigurno da će sledećeg leta voditi isti način života kao sada.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs