Naslovnica ŽIVOT Želite da radite u Nemačkoj: Evo kako da odete tamo

Želite da radite u Nemačkoj: Evo kako da odete tamo

[adsenseyu2]

novi-pasos-foto-tanjug

Ako uzmete u obzir da biste kao automobilski tehničar u Nemačkoj mogli da zarađujete 4.500 evra mesečno, dok se kirije za dvosoban stan kreću do 900 evra, a, primera radi, flaširana voda u pakovanju od 6 flaša od 1.5 litar košta 72 dinara, definitivno ne bi bilo loše da imate u vidu sledeće informacije.

Naši lekari, programeri i inženjeri sve češće odlaze u Nemačku, a ako je to i vaš cilj, evo šta bi trebalo da znate o tome.

Prvi korak ka zaposlenju je stupanje u kontakt s poslodavcem.

Od njega morate da dobijete potvrdu o sklapanju radnog ugovora, s kojom onda u nemačkoj ambasadi podnosite zahtev za radnu vizu.

Za takozvanu plavu karticu, boravišnu i radnu dozvolu za stručnjake sa fakultetskom diplomom, preduslov je apliciranje za vizu, a tek po njenom dobijanju, sledi i apliciranje za plavu karticu, koja se dobija u Nemačkoj, u nadležnom uredu za strance.

[adsenseyu1]

Uredbom o zapošljavanju pristup tržištu rada za strance ograničen je na određena zanimanja.

Za ostale je neophodna saglasnost uprave za zapošljavanje, a kad je reč o zanimanjima sa niskim stepenom kvalifikacije, ili bez kvalifikacije, za njih važi zabrana regrutovanja, pa su izgledi za dobijanje pozitivnog odgovora izuzetno mali.

S druge strane, lekari, lekari specijalisti, psihoterapeuti i veterinari iz Srbije mogu da rade u Nemačkoj čim se proveri usaglašenost srpske i nemačke diplome.

Ipak, u većini profesija potrebno je položiti dodatni ispit – aprobaciju.

Inače, cena potvrde o priznanju diplome je 100 evra, a za svako ponovno izdavanje potvrde plaća se 50 evra.

Aprobacija nije neophodna za rad u deficitarnim zanimanjima, ali je on onda ograničen na dve godine.

Ukoliko ste kvalifikovani, od zaposlenja u Nemačkoj, osim uspešno završene birokratije, deli vas i poznavanje nemačkog.

Za radnu dozvolu dovoljan je A1 stepen, za poslove sa srednjom školom B1, dok se za visokoobrazovane kadrove zahteva C1.

[adsenseyu4]

Ono što sve koji se razmišljaju da li da preduzmu ovakav korak zanima je, naravno, visina zarade u određenim profesijama.

Na vrhu ove liste su, verovali ili ne, automobilski tehničari sa čak 4.500 evra mesečno, a za njima idu inženjeri elektrotehnike sa 4.340 evra i lekari sa 140 evra manjom zaradom. Pogledajte ko ima manje zarade od njih:

*IT sektor 4.000
*Stručnjaci za grejna i rashladna tela 2.500
*Negovateljice za stare 2.150
* Vodoinstalateri 2.000
* Medicinske sestre 1.900
*Pekari 1.800
* Konobari 1.300

Ono što treba imati u vidu jeste da se ovi iznosi odnose na plate u Zapadnoj Nemačkoj, dok u Istočnoj mogu biti i do 1.000 evra niže.

[adsenseyu1]

Iako visina zarade sama po sebi ne znači ništa bez troškova svakodnevnog života, cene u Nemačkoj su takve da vam i nakon plaćanja računa i hrane, ostaje više novca nego u Srbiji.

Tako, za razliku od visoke cene hleba, koja iznosi čitavih 240 dinara, mleko, primera radi, košta 105 dinara, a flaširana voda u pakovanju od 6 flaša od 1.5 litar, samo 72!

Juneće meso je 358 dinara, ulje 120, sok od narandže 100 dinara, narandže 75, jabuke 90, a evrodizel – 140 dinara!

Mesečna kirija za dvosoban stan u veći gradovima je 900 evra, a jednosoban bi vas koštao samo 200 evra manje.

U manjim gradovima, cene su niže samo stotinak evra.

Ako ste rešeni da se oprobate u ovoj zemlji, u tome će vam najefikasnije pomoći njena ambasada u Beogradu, koju ćete naći u Birčaninovoj 19a.

Njihov  broj telefona je 011 306 44 00, a željene informacije možete dobiti petkom od 14 do 16 sati.

Da li Nemačka prihvata vašu diplomu možete proveriti OVDE,  ili na telefon +499 228 501 664

(Blic )

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]