„Želim Srbima da ne uđu u Evropsku uniju“

Francuski pisac Patrik Beson, poručio je, u novogodišnjem izdanju Novosti, da ne želi Srbiji da postane član Evropske unije u 2020. godini.

Beson smatra da usled činjenice da će Velika Britanija napustiti EU, Srbija ne treba da joj se priključi, zbog toga što „uvek treba pratiti Engleze, jer je to najpametniji narod na svetu – oni su izmislili fudbal.“

U godini za nama Nobelovu nagradu za književnost osvojio je Peter Handke. Beson smatra da je pravda toliko retka na zemlji da, kada se pojavi, ostajemo zaprepašćeni.

To je nešto poput hrabrosti. Peterova je bila ogromna tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Piše kao što govori, blistavim zagonetkama. Divim se njegovim zapisima sa druge planete“, izjavio je.

Na pitanje kakvo je stanje u francuskoj književnosti odgovara da Flober i Stendal nisu ništa novo objavili, a da Blazak ne daje znake života, te stoga francuska publika nema mnogo novog štiva za čitanje.

Pritom je dodao da je krza umetnosti počela sa pećinama Lasko.

„Praistorijski ljudi su ih verovatno veoma kritikovali. Setite se da su najbriljantniji intelektualci svog doba bili protiv Ajfelove kule. I da je Van Gog, tokom svog života, prodao samo jednu sliku. Ne skupo“, rekao je Beson.

Pisac će Božić provesti u Berlinu sa suprugom i njenim sinom, a kada bi bio suočen da bira između Berlina i Beograda, Beson kaže da je toliko puta bio u Beogradu da je stekao utisak da ga, kao ranac, nosi uvek sa sobom.

(Novosti.rs)