Naslovnica U FOKUSU Zbog pritiska što učestvuje u obnovi Marijupolja građevinski nemački gigant „Knauf” nateran...

Zbog pritiska što učestvuje u obnovi Marijupolja građevinski nemački gigant „Knauf” nateran da ode iz Rusije

Građevinski gigant „Knauf” odlučio je da se potpuno povuče iz Rusije nakon što je u izveštaju ARD-a naveden među nemačkim kompanijama koje navodno učestvuju u obnovi Marijupolja.

„Knauf” je bio među kompanijama koje se nije povukla sa ruskog tržišta nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, a u Rusiji je poslovala više od 30 godina.

„Želja kompanije je da celokupno poslovanje u Rusiji, uključujući eksploataciju sirovina, proizvodnju i prodaju prenese na lokalno rukovodstvo kako bi se u budućnosti očuvala radna mesta za više od 4.000 zaposlenih”, saopštila je kompanija, prenosi „Špigl”.

ARD je u svojoj reportaži s početka meseca istakao da nemačke kompanije isporučuju teške mašine, prozore, gips i drugi građevinski materijal za projekat restauracije Marijupolja, koji je teško oštećen za vreme opsade neonacističkog bataljona „Azov” 2022. godine. Reportaža se oslanja na godišnje izveštaje, saopštenja na veb-stranicama i „foto i video dokaze”, ali ne navodi konkretne primere.

U reportaži ARD se takođe istaklo da je Nikolaus Knauf, glava porodice koja u potpunosti poseduje istoimenu kompaniju, takođe dugogodišnji počasni konzul Rusije.

Knauf je nazvao sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji „užasnim”, ali je za ARD rekao da se protivi vojnoj operaciji Moskve i tvrdio da se njegova kompanija pridržava ograničenja EU, te da svoju rusku filijalu koristi „isključivo za snabdevanje ruskog tržišta”.

Šef odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta Roderih Kizeveter optužio je Knaufa da „doslovno cementira rusku moć” u regionima čiji su se stanovnici na referendumima održanim 2022. godine velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, prenosi RT Balkan.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social