Naslovnica U FOKUSU Zaustavljeno proširenje NATO-a: Turska blokira ulazak Švedske i Finske

Zaustavljeno proširenje NATO-a: Turska blokira ulazak Švedske i Finske

Na zahtev Ankare razgovori o pristupanju dve skandinavske zemlje Severnoatlantskoj alijansi odloženi su na neodređeno vreme

Razgovori Turske sa Finskom i Švedskom o pristupanju NATO-u odloženi su na zahtev Ankare, rekao je neimenovani diplomatski izvor za RIA Novosti.

Kako se navodi, razgovori su odloženi na neodređeno vreme.

Podseća se da su sledeći razgovori trebalo da budu održani u februaru u Briselu, ali do toga neće doći.

Informaciju o tome da je sastanak odložen na neodređeno vreme preneo je i turski nacionalni emiter TRT uz navođenje da je sastanku u februaru trebalo da prisustvuje i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dve nordijske zemlje, koje su ostale neutralne tokom Hladnog rata, tvrdile su da moraju da se pridruže NATO-u zbog percipirane pretnje od Rusije.

Čak i pre nego što su se zvanično prijavili prošlog maja, Ankara je izrazila prigovor na njihovo članstvo. Turska vlada optužila je Finsku i Švedsku da potkopavaju njenu bezbednost embargom na oružje i neuspehom u borbi protiv grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama. Zemlje kandidati su se obavezale da će se pozabaviti ovim pitanjima.

Turska je više puta ponovila da traži da budu ispunjeni uslovi iz sporazuma koji je potpisan sa Švedskom i Finskom kako bi odobrila njihovo pristupanje NATO-u, a dve zemlje su opominjane da nisu izručile Ankari osobe koje ona smatra teroristima ili povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana.

Odnosi Ankare i Stokholma dodatno su zahladneli posle nedavnog protesta pristalica Radničke partije Kurdistana koji su ispred gradske skupštine u Stokholmu obesili lutku sa likom turskom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Prava bura, međutim, nastala je pošto je prošle subote lider danske krajnje desničarske stranke Rasmus Paludan spalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, što je oštro osudila Ankara, ali i brojne druge zemlje.

Paludan je za svoj „performans““ imao dozvolu lokalnih vlasti.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto najavio je ranije da bi Finska, zbog sukoba Turske i Švedske, mogla sama da nastavi sa apliciranjem za članstvo u NATO.

Finska vlada bi mogla „ponovo da proceni situaciju“, ako Ankara ne podrži kandidaturu Švedske ili se čitav proces razvuče, rekao je Havisto i dodao da njegova vlada nije očekivala nikakav napredak u pregovorima sve do izbora u Turskoj, koji su zakazani za maj.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte