Zašto se SAD plaše razvoja novih ruskih podmornica

rusija

Ruska flota podmornica prevazilazi američku flotu u pogledu kvaliteta, rekao je vojni stručnjak Aleksej Leonkov ruskom kanalu Zvezda.

„Sjedinjene Države planiraju da naprave 28 podmornica Virginia, dok Rusija ima samo osam modela Yasen – oni se toliko boje našeg Yasena“, rekao je analitičar.

U međuvremenu, Rusija razvija sledeću generaciju podmornica.

„Peta generacija će nadmašiti sve tehničke parametre koje Amerikanci poseduju, može se nazvati tihim lovcem američkih podmornica i američke flote „, rekao je on.

Stručnjak je napomenuo da se hegemonija SAD-a u okeanu privodi kraju. Prema Leonkovim rečima, Rusija nadmašuje SAD u pogledu kvaliteta, a Kina u smislu kvantiteta.

Međutim, ne samo da razvoj novih ruskih podmornica brine Amerikance, već i neuobičajena upotreba starih. Početkom aprila, ruski viceadmiral Oleg Burcev izjavio je, citirajući ruske medije, da bi nuklearne podmornice projekta Akula 941 (Tajfun, prema NATO klasifikaciji), povučene iz Severne borbene flote, mogle postati nosači visokopreciznih, ne-nuklearnih raketa. Oni su sposobni da nose do 200 Kalibr i Oniks krstarećih raketa na brodu, i u bliskoj budućnosti, mogu poslužiti kao lansirna stanica za hipersoničnu raketu Cirkon.

Američki list Military Watch analizirao je ove izjave ruskog viceadmirala.

“Opremljen sa 200 krstarećih raketa, klasa Akula 941 bi bila najteže naoružana podmornica na svetu – više od američkih brodova klase Ohio, koji nose 154 krstareće rakete Tomahavk. Viceadmiral Burcev je, u vezi planova za klasu Akula 941 (Tajfun), koja bi nadmašila sve rivalske ratne brodove, uključujući i najnovije površinske razarače, izjavio: „Američke podmornice klase Ohio mogu nositi 154 krstareće rakete Tomahavk i kineski razarač tipa 055 je sposoban da nosi 112 krstarećih raketa.

U isto vreme, projektil Cirkon, „precizniji i upravljiviji“, prema novinama, „učinio bi klasu Tajfun daleko većom pretnjom za neprijateljske ratne brodove – i omogućio njihovo angažovanje na daleko većim rastojanjima na kojima bi odmazda bila relativno sigurna.  Međutim, bilo bi veoma skupo opremiti ove podmornice Cirkonima, dodali su novinari.

Webtribune.rs