Zašto Putin ne daje Asadu S-300?

S-300nh

Nebrojeno puta su me pitali: “Zašto Putin ne daje Asadu S-300?“ Pre svega, želeo bih da kažem da, da sam ja Putin, ja ne bih snabdevao sirijsku vojsku sa S-300 u ovom trenutku.

Rusija je u Siriji, po pozivu legitimne vlade te suverene države, sa jednom svrhom: da oslobodi Siriju terorističke posredničke vojske Zapada. Ne da bi započela Treći svetski rat piše Džordž Ades na blogu a prenose ruski mediji.

Dozvolite da vam objasnim. Šta se dešava ako sirijska vojska dobije S-300 i iskoristi ih kako bi oborila američki/NATO ili izraelski avion? Da li će ove superiorne sile povući i ostaviti Siriju na miru? Malo verovatno.

S-300 može biti jedno od najboljih protivavionskih oružja, ali to nije nuklearno oružje. Samo po sebi, ono neće biti dovoljno da se odvrati određeni protivnik. Mnogo više će biti potrebno da se suprotstavi odmazdi koja će sigurno uslediti kada Sirijci iskoriste takvo oružje.

Da li su sirijska vojska i narod, koji su izmoreni višegodišnjim borbama protiv ovih posredničkih snaga, u poziciji da se suoče sa totalnim ratom sa Izraelom i/ili SAD-om/NATO-om?

I kakav bi bio odogovor Rusije na takav eventualni ishod? Da li bi ona mirno stajala po strani i gledala kako saveznika uništavaju SAD i njihovi podanici? Šta se dešava ako se oni uključe, ako sami Rusi počnu da obaraju izraelske i/ili NATO avione? Razmislite…

I S-300 i S-400 su prisutni u Siriji. Oni su u rukama ruske vojske i, pošto teroristi nemaju svoju službenu vazduhoplovnu snagu, njihova svrha je da deluju kao sredstvo odvraćanja. Do sada je ovo prilično dobro funkcionisalo.

Neka Sirija prvo oslobodi svoju zemlju. Neka Sirijci ponovo preuzmu kontrolu nad svojim granicama. Neka predahnu od svih ovih godina borbe, i biće dovoljno vremena da se toj zemlji obezbedi sve što je potrebno kako bi se zaštitio njen integritet. Sada nije vreme.

Primarna briga ruske vlade i njene vojske je očuvanje blagostanja i bezbednosti ruskog naroda.

Oni nisu tamo da zadovolje želju nekih ljudi za krvlju.

Rusija nije napala ili bombardovala, pretila da će napasti ili bombardovati bilo koju zemlju. Sve akcije ruskog rukovodstva ukazuju na to da oni uvek žele da probleme rešavaju dijalogom, a ne silom.

Ruska vojska je bez sumnje snažna, ali njihova funkcija je odbrana ruskog tla i ruske nacije.

Molim vas, izbegavajte komentare poput: “Rusija se plaši da krene na Izrael.“ Da je Izrael napao Rusiju ili Ruse, ne sumnjam da bi se oni i više nego adekvatno branili.

Zapamtite, ovde ne govorimo o tučama u školskom dvorištu. Jednom kada rakete počnu leteti, vrlo brzo će postati grozno i neće biti poput gledanja holivudskog filma iz udobnosti vaše dnevne sobe.

Webtribune.rs