Zapanjujuće tvrdnje ruskih analitičara: Amerika neće više počinjati krupne konfrontacije sa Rusijom poput „Severnog toka 2“ – EVO ZAŠTO

Dogovor između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke o projektu Severni tok 2 svedoči o naglom padu geopolitičkog uticaja Vašingtona na međunarodnoj sceni.

Do ovog su zaključka došli novinari informativnog portala Strategic Culture.

Autori članka detaljno su govorili o fijasku američke vlade u njihovim pokušajima da zabrane izgradnju i rad gasovoda ispod Baltičkog mora, a takođe su objasnili i koje će se nove strategije pridržavati Vašington u evropskom geopolitičkom uporištu

Posmatrači Strategic Culture pre svega su skrenuli pažnju na to da američka odluka o popuštanju u slučaju Severnog toka 2 i zaključenju sporazuma sa Nemačkom, koji će ići na ruku Ruskoj Federaciji, svedoči o slabosti Vašingtona na međunarodnoj sceni.

Tako je američka vlada zapravo pokazala da su nakon „epske sage“ sa pokušajima zabrane rusko-nemačkog projekta izgubile sve moguće instrumente geopolitičkog uticaja i nisu u stanju da nastave borbu.

„Bila je to epska saga koja je otkrila puno suptilnosti u američkim odnosima sa Evropom, razotkrila geopolitičke ciljeve Vašingtona i, na kraju, ispričala istorijski pad globalne moći Sjedinjenih Država“, primetili su autori publikacije.

Novinari su skrenuli pažnju na to da su Amerikanci pokušali da zabrane Severni tok 2 u potrazi za sopstvenom spoljnom politikom i ekonomskim interesima.

Vašington je planirao da snabdeva Evropu sopstvenim skupim tečnim prirodnim gasom, ali nije shvatio da nije u stanju da se takmiči sa ruskim ugljovodonicima.

Takođe, Sjedinjene Države su, putem koncepta zabrane Severnog toka 2, pokušale da primene sopstvene spoljnopolitičke planove vezane za pokušaje zabijanja klina između Rusije i Evrope. Međutim, i ova taktika je propala, zbog čega je Vašington napustio ovu ideju.

Strategic Culture otkrila je novu američku strategiju nakon fijaska u „epskoj sagi“ sa „SP-2“. Stoga su novinari uvereni da Amerikanci neće napustiti pokušaje uticaja na zemlje Evropske unije.

Međutim, sada Vašington, pokazavši svoju geopolitičku slabost, verovatno neće planirati da uđe u novu fazu konfrontacije sa Rusijom u bliskoj budućnosti, jer nije spreman za nove šokove.

Webtribune.rs