Pušenje cigareta i pijenje previše alkohola istovremeno povećavaju rizik za nastanak raka jednjaka – dela između grla i želuca.
Studija objavljena u časopisu Anali Interne Medicine, otkriva još jedan način života povezan s rakom: pijenje vrućeg čaja, pogotovo ako osobe puše i piju alkohol.
[adsenseyu1]
Među ljudima koji su redovno pušili cigarete i pili barem jedno piće dnevno, ispijanje vrućeg čaja bilo je povezano sa pet puta većim rizikom za razvoj raka jednjaka, u poređenju s onima koji nisu imali nijednu od ove tri navike. Međutim, kod ljudi koji nisu imali ta dva poroka, ispijanje čaja nije imalo značajnog uticaja na razvoj raka.
„Otkrili smo da povezanost između konzumiranja čaja visoke temperature i rizika od raka jednjaka zavisi od konzumiranja alkohola i duvana“, rekao je glavni autor Jun Lv, profesor epidemiologije i biostatistike u Školi za javno zdravlje Univerziteta u Pekingu, Kina, u mejlu poslatom časopisu TIME.
Istraživači su u studiji analizirali podatke više od 456.000 odraslih Kineza starosti od 30 do 79 godina koji nisu imali rak na početku studije. Od ljudi se tražilo da odgovore na pitanja o njihovom konzumiranju čaja, alkohola i cigareta. Zatim su istraživači pratili ljude tokom ispitivanja devet godina da bi videli kod koliko ljudi se razvio rak jednjaka. (Otprilike kod 1.700 od ukupnog broja ljudi.)
Istraživači su otkrili da su ljudi koji su redovno pili vruć čaj, pušili i pili alkohol, imali najveći rizik od raka jednjaka. Oni koji su redovno pili čaj ili pili alkohol ili pušili – ali ne i jedno i drugo – takođe su imali povećan rizik za razvoj raka, ali nije bio tako veliki. Kod ljudi koji su pili samo vruć čaj nije primećeno značajno povećanje rizika od raka.
[adsenseyu4]
Studija je bila samo posmatračka, pa se ne može utvrditi uzročno-posledična veza. Autori nagađaju da vrući čaj može da ošteti tkivo koje oblaže jednjak, što bi moglo da poveća mogućnost povrede od drugih faktora rizika poput pušenja i pijenja alkohola. Drugi potencijalni način na koji vrući čaj može da doprinese riziku od raka, pišu autori, jeste kroz stvaranje jedinjenja, koja nastaju nakon ponavljanja iritacija jednjaka.
Poslednjih godina bilo je dosta kontradiktornih informacija o čaju i raku. Svetska zdravstvena organizacija zaključila je da su topli napici iznad 65 stepeni, uključujući čaj, povezani sa povećanim rizikom od raka jednjaka. Međutim, čaj je u prošlosti više puta izdvojen zbog svojih potencijalnih sposobnosti za borbu protiv raka. Zeleni čaj je, uglavnom, povezan sa smanjenjem rizika od raka.
Nalazi sugerišu da čaj može da doprinese nastanku raka pod odgovarajućim okolnostima, kaže Lv, ali to verovatno nije glavni faktor. “Važno je da se uzdržimo od vrućeg čaja uz prekomerno konzumiranje alkohola i pušenja radi prevencije raka jednjaka”, napisala je Lv u mejlu. „Naravno, uzdržavanje od duvana i prekomerne upotrebe alkohola najvažnije je sredstvo za prevenciju raka jednjaka“.
(logicno.com)