ZAPANJUJUĆA TVRDNJA: Kina objasnila zašto će Zapad platiti visoku cenu sa novim sankcijama Rusiji

Isključivanje Rusije iz SVIFT-a imaće ozbiljne posledice po SAD i Evropsku uniju. Ovo se navodi u članku kineskog izdanja “Huanqiu Shibao”.

Razgovori o mogućem isključenju Ruske Federacije iz međunarodnog sistema međubankarskih transfera SWIFT vode se od 2014. godine.

Osam godina se ovo pitanje smatralo mogućom polugom pritiska na rusku ekonomiju.

Sudeći po informacijama koje se pojavljuju u medijskom prostoru, SAD i Evropa su odlučile da na ovaj način kazne Rusiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Moskva će se neizbežno suočiti sa poteškoćama, ali kolektivni Zapad će platiti visoku cenu za ovu odluku.

Analitičari “Huanqiu Shibao” smatraju da se rukovodstvo Rusije pažljivo pripremalo za ekonomske sankcije Zapada. Situacija sa gašenjem SVIFT-a nije izuzetak.

Konkretno, Rusija je već uspešno testirala i upravlja sopstvenim finansijskim sistemom. Istovremeno, Moskva se dugo držala kursa smanjenja zavisnosti od američkog dolara.

Takve mere omogućavaju Ruskoj Federaciji da minimizira posledice takvog koraka Zapada. Ali kineski analitičari ne mogu reći isto za Sjedinjene Države i Evropsku uniju.

„Isključivanje Rusije od SVIFT-a biće prilično bolno za same SAD i EU. Rusija zauzima značajno mesto u svetskom izvozu energenata, goriva i metala. Ona će moći da izdrži ovaj period, dok će Zapadu biti veoma teško“, kaže se u članku.

Osim toga, pišu novinari “Huanqiu Shibao”, sa velikom verovatnoćom, bitka između Rusije i Zapada će izazvati velike šokove na globalnom finansijskom tržištu.

Moguće je da će se svet suočiti sa novom ekonomskom krizom, koju će u sadašnjim realnostima biti veoma teško prevazići.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs