NEMAČKI POSLANIK: Rusi su vas na to upozoravali 15 godina – Sve ste odbili – Rezultat je rat u Evropi

ŠEF spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternative za Nemačku u Bundestagu Petr Bistron smatra da će „nemačka vlada snositi odgovornost za rat u Ukrajini jer je osam godina davala lažna obećanja Ukrajini i namamila je u EU i NATO“.

On je juče u Bundestagu istakao da „Rusija vodi agresorski rat protiv Ukrajine“, ali je u obraćanju nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, govorio i o tome da nemački građani žele da znaju kakvu je ulogu nemačka vlada igrala u prošlosti i na koji način će ona sada da snosi odgovornost.

– Svaki evro od ovih 100 milijardi evra koje ćete ovde potrošiti biće iznuđen od zaposlenih građana u Nemačkoj kroz porez. I šta ste postigli? Vi ste, kancelare Šolc, rekli: sfera uticaja se pomerila. – Da, koja sfera uticaja? Taj NATO se pomerio na granicu Rusije. Američka sfera uticaja se pomerila ka ruskoj granici. I koja je cena za to? Mladi momci, Ukrajinci kao i Rusi, sada ginu, a geopolitički je Rusija gurnuta u pravcu Kine. Rusija je oduvek bila evropska sila a vi ste je gurnuli u naručje Kine – rekao je Bistron.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

On je rekao da je o svemu tome govorio ruski predsednik Vladimir Putin koji je ponudio zajedničku bezbednosnu arhitekturu.

– I nemojte reći da niste bili upozoreni. Rusi su na to upozoravali pre 15 godina. Vladimir Putin je govorio ovde u nemačkom Bundestagu; tada mu je aplaudirano. Govorio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i ponudio nam zajedničku bezbednosnu arhitekturu. Sve ste odbili. LJudi iz vašeg okruženja su vas upozorili, admiral Šenbah pre mesec dana. Sve ste to odbili; Ignorisali ste sva upozorenja. Rezultat je rat u Evropi i vi delite odgovornost za to – naglasio je Bistron.

Naveo je da je Ukrajina korišćena kao pion na geoplitičkoj mapi.

– Osam godina ste davali lažna obećanja Ukrajini. Namamili ste ih u EU i NATO. A sada kada imamo rat: gde je sada vaša odgovornost? Vrednosti, demokratiju ste čak hteli da branite oružjem u Hindukušu. Sada je rat u Evropi; sada možete da ih branite. I šta vi činite? Apsolutno ništa! Ukrajinu ste uvek koristili samo kao piona na geopolitičkoj mapi. Sva vaša lamentiranja o vrednostima bilo je čisto licemerje – rekao je Bistron.

Prema njegovim rečima, čulo se dosta o odgovornosti Vladimira Putina za ovaj rat, a Putin će morati da odgovara ruskim biračima, ruskim građanima.

– Kancelare Šolc, nedostajala mi je samorefleksija u vašim izjavama, baš kao i u izjavama CDU. Vladali ste proteklih osam godina. Finansirali ste Ukrajinu osam godina; Nemačka je drugi najveći neto finansijer. I nijednom niste uslovili ove isplate sa poštovanjem Ukrajine sporazuma iz Minska II. U njemu se radilo isključivo o autonomiji. Sada je pitanje autonomije povučeno, sada smo u ratu i vi delite odgovornost za to – poručio je Bistron.

– Nemojte mi sada dolaziti sa sankcijama; molim vas. Rusi su računali sa sankcijama. Ne želim uopšte da citiram šta je rekao ruski ambasador u Švedskoj. I gospodin Lindner je rekao: Dugovi su sloboda. – To kaže neko ko je u (bivšoj) liberalnoj stranci. Dragi prijatelji, dugovi nisu sloboda, dugovi su ropstvo – naveo je on.

Bistron je nedavno i podsetio da „Nemačkoj pošto je učestvovala u secesiji Kosova i Metohije nedostaje moralna osnova za kritikovanje Rusije“. 

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(kosovo onlajn)