Neprijateljsko ponašanje Erdogana prema Srbiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja podržati članstvo Prištine u NATO-u, te da im za to nije potrebna ničija saglasnost.

Redžep Tajip Ergodan je istakao da kao što je Ankara odmah preduzela korake da prizna (samoproglašeno) Kosovo kao državu, tako će postupiti i kada Priština bude podnela zahtev za ulazak u NATO.

„Kao važna zemlja NATO-a, ne vidimo da ovde ništa ne ide naopako u podršci kosovskom procesu. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo članstvo Kosova u NATO-u. Kako smo dobili mandat za priznanje Kosova, tako ćemo preduzeti korake da podržimo članstvo Kosova u NATO-u“, rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Vjosom Osmani.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Erdoganova izjava usledila je nakon što je Osmanijeva zatražila podršku za članstvo u NATO-u, prenose mediji u Prištini.

Osmanijeva je istakla da Turska ima jaku ulogu u NATO-u i zahvalila je Erdoganu na podršci.

„Unutar NATO-a Turska može mnogo. Naše veze su duboke i na osnovu toga ćemo raditi, posebno u oblasti bezbednosti, kao i u mnogim drugim oblastima gde još nemamo pun potencijal“, navela je Osmanijeva.

Predsednica privremenih institucija u Prištini se tokom dana u Ankari sastala i sa predsednikom turske skupštine i ministrom spoljnih poslova.

(rts)