ZAPAD U ŠOKU, OVOME SE NISU NADALI: Asad i Rusi kontrolišu i obnavljaju čitav naftni i gasni sektor u zemlji

gj48vj

U sirijski naftni i gasni sektor neće ući nijedna kompanija iz zemalja koje su bile deo grupe „Prijatelja Sirije“, odnosno onih koje su izazvale, podsticale i pomagale islamsku pobunu i inostranu agresiju na Sirjsku Arapsku Republiku.

Pojedine kompanije su imale koncesije za unosne poslove u Siriji, bez kojih su ostale zato što su sledile politiku američke uprave, Turske i zalivskih monarhija, koje su 2011. predviđale brzi pad „režima Bašara el-Asada“.

Proteklih godina je sirijska vojska oslobodila gasna polja i naftnu i gasnu infrastrukturu u istočnom Homsu i pokrajini Deir Ez-Zor, ali su ključna nalazišta nafte i gasa ostala istočno od Eufrata i u rukama sirijskih Kurda i njihovih američkih mentora.

Kako su se američki vojnici povukli iz Sirije, a Kurdi sklopili sporazum sa vladom u Damasku, centralne vlasti polako preuzimaju kontrolu nad ključnim poljima, naftovodima i postrojenjima koja su ranije bila u rukama „Islamske države“, a do pre nekoliko dana pod kontrolom YPG organizacije, odnosno američke vojske.

Juče je potvrđeno da su počeli radovi na obnovi na naftnim i gasnim poljima u sirijskoj provinciji Raka, kao i u “trouglu” između oslobođenih provincija Raka, Hama i Homs, rekao je direktor terenske uprave Al -Saura Ali Ibrahim.

Prema Ibrahimu, sve naftne bušotine i čitava infrastruktura na postrojenjima za obradu su potpuno uništene, dok su naftovodi uništeni delimično.

“Obnova polja će zahtevati puno posla i uključivanje velikih kompanija”, dodao je Ali Ibrahim.

Ibrahim je naglasio da je uništenje posledica vazdušnih napada američke koalicije, koja je bombardovala teritorije pod kontrolom terorističke grupe ISIS i prilikom tih napada projektilima gađala svaku bušotinu.

Samo se na polju Al-Saura, pre rata u Siriji, koji traje od 2011. godine, dnevno izvlačilo gotovo 6.000 barela nafte.

(logicno.com)