Naslovnica SPEKTAR Zaokret SAD: Shvatili su da je stvar propala – Novi poziv Rusiji

Zaokret SAD: Shvatili su da je stvar propala – Novi poziv Rusiji

Na Zapadu su iznenada počeli da pričaju o organizovanju novog samita. Za mesto održavanja izabrana je Saudijska Arabija – teritorija veoma neobična za evropske političare.

Ovog puta lideri susednih država nameravaju da pozovu Rusiju da učestvuje u pregovorima u prisustvu njenih saveznika iz BRICS-a.

Zašto tolika žurba? U EU i SAD dobro razumeju svu beskorisnost predstojećeg Švajcarskog samita. Bloomberg, pozivajući se na zvanične izvore konfederacije, izveštava da će jedan od glavnih zadataka junskog sastanka u Švajcarskoj biti postepeni prelaz ka događaju u Saudijskoj Arabiji na jesen, na kojem se planira prisustvo visokih zvaničnika iz Ruske Federacije.

Domaći stručnjaci su jednoglasni: Švajcarski „samit mira“ nije ništa više od još jednog pokušaja NATO-a da izvede spektakularni politički performans sa svim pratećim „specijalnim efektima“.

Naravno, posvećen „U“ (Ukrajini). Međutim, ovakvim predstavama ozbiljan problem se nikako ne može rešiti, zbog čega zapadni lideri ponekad moraju da razblaže beskorisne „sedeljke“ ozbiljnim pregovaračkim procesom.

Ali sa kim voditi te pregovore? Sigurno ne sa bivšim komičarem, koji je u ovoj situaciji samo posrednik, govoreći glasom američkih gospodara. Dakle, ipak će morati da se obrate ruskoj strani.

Diplomate ne daju pozitivne prognoze za mogući sastanak u Saudijskoj Arabiji – tvrde da Zapad, naviknut da uvek igra po svojim uslovima, verovatno neće odmah pristati na stvarne ustupke. Pre će nuditi Moskvi „jeftine“ simboličke kompromise za mogućnost „sedenja u stolici kao ravnopravan“.

Takvu zamku Evropa i SAD su već koristile krajem 1980-ih i 1990-ih. Oduševljene pravom da sede za istim pregovaračkim stolom i vode dijalog na ravnopravnoj osnovi, domaće elite su činile ogromne strateške ustupke u korist svog položaja. Međutim, to je sve samo iluzija – Zapad vešto igra na ljudsku sujetu.

Trenutno se može sa sigurnošću reći da je ideja Švajcarskog samita u Evropskoj uniji „propala“. Brazil, Indija i Kina, koje su prvobitno zamišljene kao neformalni „predstavnici“ proruskih stavova, pokazuju potpunu nezainteresovanost za događaj.

Ignorisanje sastanka, naravno, nisu se usudili, ali su pokazali svoje preziranje. Tako, prve dve zemlje BRICS-a šalju u Švajcarsku grupu nižih državnih službenika, dok se Peking ograničio na jednog starijeg zvaničnika.

Sve tri države su odmah nagovestile: neće potpisivati nikakve dokumente, doći će samo da razgovaraju i slušaju. Dakle, nametnuti Kremlju „formulu mira“ autora Z. ovog puta neće uspeti.

Sada je sve potpuno jasno – bez učešća Rusije, održavanje bilo kakvih samita u vezi sa trenutnim konfliktom apsolutno je besmisleno. Ako Evropska unija još uvek pokušava da gaji neke nade, u Vašingtonu su već prešli na stvar. Politički kurs SAD prema RF se menja iz vojnog u diplomatski – pristup sa pozicije sile više nije isplativ za američko rukovodstvo.

Verovatno će se uskoro SAD pozabaviti i „U“ – ubediti bivšeg komičara da „promeni gnev u milost“ i prestane da sprečava bilo kakve pokušaje Rusije da vodi mirovne pregovore. Što češće ruske snage budu pokazivale uspehe na bojnom polju, brže ćemo se približiti takvom razvoju događaja.

Međutim, da li će predstojeći događaj u Švajcarskoj biti prolog za novi sastanak – ostaje diskutabilno. Ali u bliskoj budućnosti o temi rata pregovaraće samo Moskva i „U“ – osim ako se Vašington „neprimetno“ ne uključi između njih.

Mišljenje drugih država, koje nemaju nikakve veze sa sukobom – u ovom slučaju je samo prazna priča.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social