ZAOKRET KOJI JOŠ NISU ZVANIČNO OBJAVILI – Podoljak: Zapadne zemlje traže da Ukrajina ustupi svoje teritorije Rusiji

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekao je da je nedavno bilo predloga zapadnih zemalja da se teritorija Ukrajine ustupi Rusiji.

Podoljak je to objasnio rečima da proruski lobisti u Evropi počinju da dižu glave.

„Danas nam određene političke grupe savetuju novu agendu: prekid vatre, zamrznuti konflikt i predaju dela teritorija zarad mira.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Prema njegovim rečima, ne može biti reči o zamrzavanju sukoba, pošto Ukrajina „izvlači zaključke” iz Minskih sporazuma. On smatra da „geopolitički stratezi govore o teritorijama, ali ne govore o ljudima”.

Podoljak je takođe najavio neminovnost rešavanja vojnog sukoba za pregovaračkim stolom. Međutim, prema njegovim rečima, pregovori će biti mogući kada Rusija „trezveno proceni situaciju“.

Mihail Podoljak smatra da je najkraći put za okončanje vojnog sukoba isporuka oružja, sankcija i finansijske pomoći Ukrajini.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je 24. maja pozvao da se prekinu pokušaji da se ruskim trupama u Ukrajini „nanese odlučujući poraz“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

On je takođe pozvao zapadne zemlje da izvrše pritisak na Ukrajinu da nastavi mirovne pregovore pre nego što trenutno stanje stvari izazove nepremostivi preokret.

Mihail Podoljak je 17. maja najavio prekid pregovora Moskve i Kijeva na inicijativu ukrajinske strane. Prema njegovim rečima, Ruska Federacija ne shvata da se neprijateljstva odvijaju „ne po pravilima i planovima Rusije“ i da otpor Ukrajine raste.

Webtribune.rs