Zaharova podsetila EU na napade NATO na objekte za snabdevanje energijom u Srbiji

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je u svom Telegram kanalu na granatiranje energetskih infrastrukturnih objekata u Jugoslaviji 1999. godine od strane NATO snaga.

Komentarišući izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Jensa Stoltenberga, ona je citirala izvod iz brifinga portparola NATO Džejmija Šeja od 25. maja 1999. godine.

Šej je odgovorio na pitanje zašto snage alijanse masovno uskraćuju Jugoslaviji struju i vodu, ako prema izjavama bloka, NATO „udara samo na vojne ciljeve“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nažalost, sistemi komandovanja i upravljanja takođe zavise od struje. Ako bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević zaista želi da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi je da prihvati uslove NATO i zaustavićemo ovu kampanju. Dok on to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdevaju njegovu vojsku strujom. Ako to ima posledice po stanovništvo, to su njegovi (Miloševićevi) problemi“, citira predstavnik NATO-a Zaharova.

Istovremeno, kako proizilazi iz Šejove izjave, vojni blok je bio spreman da stanovnicima republike trajno uskrati struju i vodu.

„Voda i struja se koriste protiv naroda Srbije, mi smo ih „isključili“ trajno ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su proterani iz svojih domova i čiji su životi pretrpeli značajnu štetu. Neće se svima dopasti ova razlika, ali za mene je ta razlika fundamentalna“, citira Zaharova odgovor pres sekretara alijanse.

Godine 1999. oružani sukob između albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, srpske vojske i policije rezultirao je bombardovanjem snaga NATO-a na Jugoslaviju, koju su tada činile Srbija i Crna Gora. Vojna operacija je počela bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Kao izgovor za njegovo pokretanje koristili su navode zapadnih zemalja da su republičke vlasti sprovele etničko čišćenje naKosovu i tamo izazvale humanitarnu katastrofu. Vazdušni udari Severnoatlantske alijanse trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine i doveli do pogibije više od 2,5 hiljada ljudi, uključujući 87 dece, i štete od sto milijardi dolara.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs