Naslovnica SPEKTAR ZA KOGA SE SPREMAJU: Evropska unija potvrdila da će vojska EU biti...

ZA KOGA SE SPREMAJU: Evropska unija potvrdila da će vojska EU biti pokrenuta 2017. godine

[adsenseyu2]

ewopihfsoiufew

Evropska unija je potvrdila da će vojska EU biti spremna za rad 2017. godine, a lideri su upozorili da je Bregzit kriv za njeno stvaranje.

Britanija će biti obavezna da finansira 420 miliona funti godišnje za “super vojsku“ zbog činjenice da je njeno kreiranje dogodilo pre nego što se Britanija pozvala na član 50.

Express.co.uk izveštava:

Briselski političari su se sastali u francuskom gradu Strazburu da iznesu planove koji će poreske obveznike koštati 420 miliona funti godišnje.

Oni će glasati po pitanju uspostavljanja “sistema za koordinaciju brzog kretanja odbrambenih snaga širom EU.“

[adsenseyu1]

I, bizarno, EU tvrdi da mora da napravi poziciju evropskog ministra odbrane i napravi masivnu vojsku zbog Bregzita.

Oni navode: “U vreme kada se podrška javnosti za EU dovodi u pitanje u nekim državama članicama, odbrana i bezbednost su oblast gde se individualna i kolektivna prednost Evrope može lako demonstrirati, posebno u pogledu mogućih izazova sa kojima se EU suočava kao strateški akter u narednom Bregzitu.“

U izveštaju se traži da Eu finansijski podrži inicijativu sa 76 miliona funti za “pripremne aktivnosti za istraživanje odbrane EU“ sa početkom u 2017. godini.

Političari iz svake od 28 država članica će biti prinuđeni da predaju svoje odbrambene planove i sposobnosti Evropskoj uniji za istraživanje mogućnosti.

Govoreći u Strazburu, član Evropskog parlamenta Urmas Paet je izjavio da vojska mora postati realnost “bez odlaganja.“

Član grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu je rekao: “Stanje evropske bezbednosti je postalo veoma krhko. EU, kako bi se odbranila i povećala bezbednost, mora da učini više.“

On je upozorio da mnoge države članice smanjuju veličine svojih armija, dok se EU kao celina i dalje veoma oslanja na NATO i “američku solidarnost.“

Paet je rekao: “Sutra je EU glasanje. Moje lične preporuke su da se potroši dva odsto BDP-a svake države članice na odbranu.“

[adsenseyu4]

Ovo je planirano već nekoliko godina, ali su u više navrata odbijeni od strane vlade Velike Britanije.

Potparol UKIP odbrane Majk Hukem, bivši vojnik, je rekao da bi super vojska mogla da bude potencijalno mobilisana i van Evrope.

On je rekao da predlog može predstavljati ozbiljne posledice za EU.

On je takođe upozorio da će Obrana EU imati svoj sindikat, što znači da bi vojnici mogli stupiti u štrajk i ucenjivati vlade i EU.

“Nije u nacionalnim interesima zemlje da vojnici, mornari ili piloti mogu da odlože oružje i ignorišu lanac komandovanja zbog odluke sindikata,“ rekao je on.

“Ja sam bio na vežbi sa danskim vojnicima koji su prestali sa radom u 17h.“

“Vojni život ne funkcioniše tako i rat se ne uklapa u raspored od 9h do 17h.“

“Ako bi postojala jedna vojska Eu sa jakim sindikatom, mogli bismo da vidimo situacije koje bi teroristi mogli lako iskoristiti, naročito ako su zasnovane na francuskom stilu sindikalnog sistema koji je često dovodio zemlju u zastoj i stvarao haos, kao što smo videli u Kaleu u poslednjih nekoliko meseci.“

[adsenseyu1]

Grčki poslanik Konstantinos Papadakis je sinoć rekao da je prospekt EU vojske “opasnost“ i da bi zapravo mogao da dovede do, a ne da spreči, rat.

On je rekao: “Stvaranje evropske odbrambene politike sa Evropskom vojskom u kontekstu NATO-a predstavlja opasnost za EU.“

“Takozvani “vojni Šengen“ bi bio opasan razvoj. To je proces pripreme za rat u EU.“

Velika Britanija trenutno ima svoje brze pripremne brigade, takozvane PEPS.

Međutim, gospodin Hukem je upozorio da dva bataljona koja su određena za ovu ulogu, 16  vazdušna brigada i 3 komandna brigada, zapravno ne mogu biti raspoređeni u isto vreme.

Servisnom osoblju u Oružanim snagama u Velikoj Britaniji je kraljičinim propisima zabranjeno pridruživanje sindikatu ili stupanje u štrajk.

On je dodao: “Ovi planovi uključuju reformu koncepta borbenih grupa EU, čiji je cilj uspostavljanje stalnih jedinica koje bi bile nezavisne od bilo koje vodeće nacije i predmet sistematske zajedničke obuke i šireg evropskog sistema za koordinaciju brzog kretanja odbrambenih snaga, opreme i pribora.“

Dokument se takođe poziva na EU-NATO projekte uključujući more, mograciju, sajber bezbednost i odbranu, kao i vežbe i jačanje odbrane u “tampon državama“ između EU i Rusije.

Postavlja se pitanje da li će zemlje NATO-a biti pozvane da brane zemlje EU koje nisu deo EU.

Gospodin Hukem je nastavio “To je još jedna demonstracija zbog čega Velika Britanija treba da se odvoji od EU i pravca u kom ide, i umesto toga pravilno finansira svoje Oružane snage i obnovi svoj odnos SAD dok završava ovu nepotrebnu provokaciju Rusije koja nije zanemarila svoju vojsku i ima znatno superiorniju vatrenu moć.“

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]