Naslovnica U FOKUSU Vučić: Tri stvari koje Zapad traži od Srbije

Vučić: Tri stvari koje Zapad traži od Srbije

Srbija trpi tri pritiska, saopštio je predsednik zemlje i napomenuo da Priština neće promeniti odluku o dinaru, te da će Beograd morati da nađe alternativna rešenja za isplatu primanja srpskom narodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da Zapad od Srbije traži tri stvari: da prizna nezavisnost „Kosova“, odrekne se Republike Srpske, uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zauzme antikineski stav i dovođenje marionetskog režima na vlast u Srbiji.

Vučić je najpre rekao da se situacija na Kosovu i Metohiji po pitanju dinara nikako se nije poboljšala, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu.

„Ne postoje naznake da će odluke biti promenjene. Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za isplatu plata i penzija našem narodu“, rekao je Vučić.

„Sasvim je jasno da se po tom pitanju nikome ne žuri. Taj pritisak na Albance neće biti veći“, ocenio je Vučić.

Kako je kazao, od Srbije se užurbano i sa mnogo strasti traži de fakto i de jure priznanje Kosova i Metohije i odricanje od Republike Srpske.

„Stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na zapadu mislili u njihovu korist, i Rusi su ti koji na frontu imaju inicijativu“, rekao je predsednik Srbije ukazujući da zbog toga raste pritisak na Beograd po pitanju KiM.

Važno je da se pokrije tema Kosova što pre, zato će pritisci na Srbiju rasti, dok pritisci na Kurtija neće postojati, dodaje Vučić.

„Pritisak na Kurtija postojaće samo do te mere da on ne dovede do toga da Srbija ne može drugačije da se ponaša nego da interveniše, što bi dovelo do većih sukoba, koje Zapad ne želi, kao što ni mi ne želimo“, rekao je Vučić.

Uvođenje sankcija Rusiji i delovanje protiv ekonomskih uspeha Kine, takođe je zahtev za Srbiju.

„Mogli ste da vidite svaki put ako se dogodi jedna deklaracija, na čemu će insistirati domaći mediji, izaći će sa svojom izjavom da će Srbija trpeti posledice što se nije priključila sankcijama Ruskoj Federaciji. Oni žele vraćanje starog marionetskog režima“, kaže Vučić.

Politički faktori koje neko želi da vidi na vlasti upravo se ovako ponašaju, upozorava Vučić.

[adsenseyu1]

„Oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i oni sa oduševljenjem prihvataju, ne bi li postali režim, da budu marionete“, kaže Vučić.

Upozorava da Zapad hoće vraćanje marionetskog režima koji bi prihvatio sve zahteve.

„Zato se povećavaju pritisci na Srbiju preko institucija, organizacija, agencija,  medija, sa ciljem kriminalizacije rukovodstva Srbije, dehumanizacije Srbije i demonizacije“, rekao je on.

Kako kaže, na isti način se ponaša i civilno društvo.

„Stalna demonizacija Srbije zbog tobože nedemokratskih odnosno autokratskih tendencija. Kada o tome govorim, imate podelu na dva dela – izbori nedemokratski bez ijednog dokaza, a drugo je tobože loše stanje u medijima, jer će kao i na političkoj sceni stanje biti dobro tek kada se postave snage koje će u potpunosti da im služe po sva ova tri cilja“, rekao je Vučić.

U ponedeljak odluka o mandataru, preporuke ODIHR-a primeniti odmah

On je saopštio da je uputio poziv za razgovore sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u Skupštinu, te da tri liste nisu prihvatile poziv.

„Već od ponedeljka teku rokovi i vreme za izbor mandatara. Očekujem, pošto do sada nisam čuo, od onih koji tvore većinu da me obaveste da većinu imaju i da javnost obaveste ko bi trebalo da bude mandatar za sastav nove vlade“, kazao je on.

Zatražio je od vlade da odmah analizira preporuke ODIHR-a i da krene u njihovu realizaciju odmah, svih 25 preporuka.

Dodao je da preporučuje kao predsednik države, o čemu je razgovarao sa predstavnicima SNS-a, da budu održani izbori u Beogradu, da „demokratiju neguju zbog sebe“.

„Da nam se ne ponovi 2008. godina i nelegitimno formiranje vlasti, narod bi rekao, to je bio čist lopovluk kada su demokrate i socijalisti formirali vlast“, kaže Vučić.

Poručuje da to više ne sme da se ponovi, jer „bolje i da izgubite nego da učestvujemo u krađi izbora kao 2008. godine“, te da je zato njegova molba i savet da se opet ide na izbore u glavnom gradu Srbije.

Smatra da nije odgovorno ponašanje predstavnika liste „Mi – Glas iz naroda“ zbog toga što ne želi da se prikloni ni vlasti ni prozapadnoj opoziciji u Beogradu.

Na pitanje da li će košarkaš Dejan Bodiroga biti kandidat prozapadne opozicije za gradonačelnika Beograda na novim izborima, Vučić kaže: „Dobro, biće dobra utakmica“.

Najavio je da će u narednih sedam dana povući poteze o Pokretu za narod i državu i da će pozvati veliki broj ljudi koji razumeju tešku poziciju Srbije. „To nije ujedinjavanje oko ministarskih funkcija i poslaničkih mesta“, rekao je on.

Kako kaže, to je ujedinjavanje oko budućnosti Srbije. Ostaje pitanje na koji način će SNS ići na naredne izbore.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social