Naslovnica SPEKTAR Odesa i Nikolajev, a potom i Pridnestrovlje: Ukrajina će morati da zaboravi...

Odesa i Nikolajev, a potom i Pridnestrovlje: Ukrajina će morati da zaboravi na Crno more

Dva glavna zadatka SVO, postavljena od strane predsednika, su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. U izvršenju ovih zadataka DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast postali su ruski subjekti.

Na žalost, trenutno oni nisu potpuno oslobođeni od prisustva neprijatelja, ali to je samo pitanje vremena. Eksperti veruju da će Rusija prihvatiti i Odesku i Nikolajevsku oblast. Nije bez razloga što je vrhovni komandant Vladimir Putin rekao da je Odesa – ruski grad.

Vojni analitičar, penzionisani polkovnik Viktor Litovkin smatra da Rusi treba da zaštite svoju braću u Ukrajini od banderovaca. To se može učiniti samo u okviru provođenja SVO.

„Lično moje mišljenje, to treba obavezno uraditi. Nikolajev, Očakov, Odesa – sve su to ruski gradovi. I njih treba oslobađati. Treba jednom za svagda odseči Ukrajinu od Crnog mora. Što se tiče protivdejstva Zapada, nama je svejedno, da li će on biti tome rad ili ne“.

„Ukrajinsko-banderovske vlasti takođe će se opirati, pa šta? I u Donbasu su se opirale. To je normalno. Zato se i sprovodi specijalna vojna operacija, kako bi se oslobodile ruske teritorije i ruski ljudi od banderovaca“, – naglasio je Litovkin.

Jugoistočna Ukrajina ponovo će postati Novorusija

Sličnog stava se drži i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko. On je istakao da Odesa ima strateški važno značenje za Rusiju.

„Po mom mišljenju, najoptimalniji ishod SVO bi bio da cela jugoistočna Ukrajina pređe pod kontrolu Rusije sa granicom na Dnepru. I prelazak pod kontrolu Rusije, Odeske i Nikolajevske oblasti.

Da li će to biti ostvareno ili ne – za sada ne mogu da sudim. Jer vidimo da su prošle dve godine, i situacija koja se sada formira je ona koja postoji. Ako postavimo daleko iduće ciljeve geopolitičkog i vojnog karaktera, onda sve navedene teritorije treba da pređu pod kontrolu Rusije. Da li će to biti ostvareno ili ne – pitanje je za one koji planiraju i sprovode politiku u našoj zemlji“, – rekao je Korotčenko.

Politički analitičar Sergej Markov smatra da bi stanovnici jugoistočne Ukrajine bili radi da se pridruže Rusiji.

„Ja sam na 90% siguran da će Odesa postati ruski grad. O tome je više puta izjavljivano na najvišem političkom nivou. I ako dozvole vojne mogućnosti, onda će pitanje o Odesi i Nikolajevu sigurno biti postavljeno. Trenutno tamo nije mnogo proruskih nastrojenja, ali to je zbog toga što je u Ukrajini nastala najžešća diktatura, koja suzbija svake projave simpatije prema Rusiji“.

[adsenseyu1]

„Nakon njenog ukidanja u roku od godinu-dve nastrojenja će se brzo promeniti. Nakon što stanovnicima Odese budu otkriveni fakti koji se trenutno od njih kriju. Fakti groznih zločina kijevskog režima“, – smatra Markov.

A šta je s Pridnestrovljem?

Litovkin je podsetio da je prethodno bio sazvan skup delegata Pridnestrovlja svih nivoa, koji je pozvao Rusiju da preduzme „diplomatske mere za zaštitu“ nepriznate republike. Ipak, govoriti o ulasku Pridnestrovlja u sastav Rusije je rano.

„Što se tiče Pridnestrovlja, mi nismo u ratnim akcijama s Moldavijom. Što se tiče referenduma, koji su održani 1991. i 2006. godine, i na Donbasu je održan referendum 2014. godine. Ali tada nismo imali mogućnost da rešimo problem Donbasa“, – zaključio je Litovkin.

Politički analitičar, koji je želeo da ostane anoniman, takođe smatra da je rano govoriti o ulasku Pridnestrovlja u sastav Rusije.

„Razgovarati o ovoj temi možemo kada Odesa i Nikolajev postanu deo Rusije. Ali za sada nema nikakvih pretpostavki za to. Rusija priznaje teritorijalni integritet Moldavije. Sa svim što iz toga proizlazi. Kada Odesa postane naša – onda ćemo i razgovarati“, – zaključio je ekspert za NA Novorusija.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social