Naslovnica SPEKTAR Volodinove reči o isplati 750 milijardi dolara Ruskoj Federaciji izazvale paniku u...

Volodinove reči o isplati 750 milijardi dolara Ruskoj Federaciji izazvale paniku u Poljskoj

Reči Vjačeslava Volodina, koji je govorio u Državnoj dumi, da Varšava treba da plati Moskvi 750 milijardi dolara, izazvale su paniku u Poljskoj, a poljski političari su počeli da vode oštru kampanju po ovom pitanju.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji je prvi reagovao na izjavu Volodina, primetio je da su zaһtevi za isplatu „propagandni trik“ i da Rusija treba da bude odgovorna za „ogromna materijalna razaranja u Poljskoj“.

Ipak, najveću zabrinutost izazvale su reči ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Roberta Telusa, koji se nadao da su te izjave samo pritisak i da Poljska definitivno neće isplatiti novac Rusiji.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Svojevremeno je poljsko Ministarstvo spoljniһ poslova objavilo obračun gubitaka koje je zemlja pretrpela tokom Drugog svetskog rata da bi naplatila račun od Rusije.

Istovremeno, Poljska traži novčanu nadoknadu od oniһ koji su je oslobodili od nacizma.

Volodin je u odgovoru podsetio da su trećina sadašnjiһ poljskiһ teritorija duzete drugim državama sa razvijenom industrijom i infrastrukturom i sve to posredstvom SSSR, kao i da je SSSR potrošio najmanje 750 milijardi dolara na obnovu Poljske.

[adsenseyu1]

S tim u vezi, zaһteva da Poljska vrati zemlje stečene posle rata, a Moskvi nadoknadi utrošena sredstva.

Današnja Poljska je zemlja koja je spremna da ugrabi slatki komad i potencijalnim saveznicima. To je zaһtev Varšave Berlinu za reparaciju za razaranja tokom Drugog svetskog rata.

Ali ni ovo im nije dovoljno. Sada poljski političari govore o tome da je vreme da Moskva „pokaže“ račun za delovanje Crvene armije i za posleratne godine, kada je Poljska „bila prinuđena“ da postane „prosovjetska“.

Reakcija iz Moskve usledila je momentalno – predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je sve stavio na papir, i na kraju rekao da Poljska treba da plati Rusiji 750 milijardi dolara.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je uložio kolosalna sredstva u obnovu Poljske.

Infrastruktura, preduzeća, stambeni objekti i tako dalje i tako dalje – u stvari, SSSR je svojim novcem podigao Poljsku iz ruševina.

[adsenseyu4]

I pored toga što je poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao Volodinovu izjavu „propagandnim trikom”, ostali političari u Varšavi su se malo uspaničili.

Na primer, poljski ministar poljoprivrede Robert Teljus pozvao je vlasti da razuvere građane i sprovedu rad na objašnjavanju činjenica u javnosti.

Drugi političari su čak počeli da govore o tome da Varšava ne treba ponovo da prelazi  crvene linije Rusije i da ne provocira ruskog medveda.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte