Vojni vrh Rusije razvija raketni sistem S-550 za lov u kosmosu na američke dronove X-37

Mobilni protivraketni raketni sistem S-550, koji se ubrzano razvija u Rusiji, moći će da obara i američku svemirsku bespilotnu letelicu X-37 koja je u stanju da nosi i nuklearne bojeve glave.

Ovo su ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti potvrdila dva izvora u vojno-industrijskom kompleksu RF.

Vojni vrh Rusije je prethodno je objavio da H-37 mogu da nose i nekoliko nuklearnih bojevih glava i da su svemirski strateški udarni sistemi. SAD, međutim, tvrde da je H-37 služi samo za naučne i izviđačke svrhe.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Činjenica je da su H-37 sposobni da manevrišu u svemiru i da menjaju orbitu. Zato ne iznenađuje što ista agencija objavljuje:

„Mobilni strateški raketni sistem S-550 će biti specijalizovani za uništavanje balističkih i orbitalnih svemirskih ciljeva, pre svega za uništavanje nuklearnih bojevih glava interkontinentalnih raketa. Tipični ciljevi biće mu i američki svemirski dronovi H-37. i hipersonične rakete koje razvija nekoliko zemalja“.

Drugi izvor je ukazao da će S-550 – da bi uspešno presretao takve ciljeve – imati i umultifunkcionalni radar velikog dometa sposoban da detektuje i veoma udaljene bojeve glave i svemirske objekte.

S-550 će biti modifikacija sistema S-500, ali sa specijalizacijom za presretanje balističkih i orbitalnih ciljeva na znatno većim daljinama i visinama.

Presretanje aerodinamičkih ciljeva biće isključeno iz zadataka S-550.

U Moskvi se navodi da je rad na S-550 „prilično odmakao“.

Trenutno i Rusija i Sjedinjene Države imaju specijalizovane protivraketne sisteme sposobne da uspešno, ali su ti sistemi stacionarnogtipa, sa raketama u šahtama.

S-550 biće prvi u svetu mobilni protivraketni i protivsvemirski raketni sistem.

S-550 biće superioran američkim sistema PRO – THAAD i Aegis s raketami SM-3Block llB.