The Wall Street Journal: Rusija nije slaba a Putin je primorao Zapad da živi po njegovim pravilima

Rusija je prestala da bude slaba, umiruća sila, a njen predsednik Vladimir Putin je primorao Zapad da živi po njegovim pravilima“ – objavio je The Wall Street Journal.

Ovaj najuticajniji list krušnog američkog kapitala svojoj citiranoj proceni je dodao:

„Putin je savladao veštinu primoravanja jačih sila da se sa njim nose pod njegovim sopstvenim uslovima“.

U članku se zapadne zemlje upozoravaju da je vreme da napuste svoja ponosna uverenja da je Rusija slaba država kojoj mogu nametati svoje stavove.

The Wall Street Journal navodi da je Rusija pod Putinovim rukovodstvom modernizovala Oružane snage, unapredila energetski dijalog i povećala eksport nafte i gasa. Pored toga, da je Ruska Federacija sebi obezbedila podršku mnogih prijateljskih zemalja i da je pokazala NATO da neće uspeti da se širi na istok.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Osvrćući se na dalje zbližavanje Kijeva i Severnoatlantske alijanse, američki list ukazuje da je Kremlj počeo da tretira Ukrajinu otprilike kao „NATO nosač aviona usidren na granici sa Rusijom“.

The Wall Street Journal podseća na rusku operaciju prisiljavanja Gruzije na mir 2008. godine.

Uz komentar da 2007. godine zapadne zemlje nisu ozbiljno shvatile Putinove pozive sa Minhenske bezbednosne konferencije i da su olako obećale Tbilisiju i Kijevu članstvo u zapadnom vojnom bloku.

Američki senator Bob Menendez predložio je 19. novembra da se za Rusiju predvidi „sankciono bombardovanje”, uključujući sektorska ograničenja, mere protiv njenog državnog duga i gasovoda Severni tok 2 „u slučaju da dođe do njene invazije na Ukrajinu“.

On je u ovom smislu predložio amandman na Zakon o budžetu za odbranu, o kojem će senatori glasati posle praznične pauze.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski je 12. novembra demantovao informacije o navodnim planovima za invaziju Rusije na Ukrajinu.