VOJNI EKSPERT: Pentagon se zgrozio ruskim sistemom „Nudol“ koji skida satelite

Šef Pentagona Lojd Ostin optužio je Rusiju da podriva stratešku stabilnost u svetu testiranjem protivsatelitskog oružja. Vojni ekspert i politikolog Andrej Koškin je ocenio da novo rusko oružje plaši SAD.

Američki ministar odbrane optužio je Rusiju da stvara pretnju celom svetu. Prema rečima Lojda Ostina, uspešno testiranje ruskog antisatelitskog oružja navodno dovodi u pitanje stabilnost širom sveta.

„Ono što najviše zabrinjava je pretnja međunarodnoj zajednici. To podriva međunarodnu stabilnost“, kaže šef Pentagona.

Takođe, američki ministar je rekao da je testiranje antikosmičkog sistema Rusije navodno dovelo do formiranja polja krhotina u orbiti. Ovo nosi rizike za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), prema Vašingtonu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Testiranje protivsatelitskog oružja Nudol, održano 15. novembra, Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je planiranom aktivnošću na jačanju odbrambenih sposobnosti. Istovremeno, Moskva je podsetila Amerikance na sopstvenu novu svemirsku strategiju, čiji je cilj „stvaranje sveobuhvatne vojne prednosti“ za SAD.

Ekspert Udruženja vojnih političkih naučnika, Andrej Koškin, rekao je da su optužbe šefa Pentagona na račun Ruske Federacije deo antiruske propagande Sjedinjenih Država.

Vojni ekspert je podsetio da su i same Sjedinjene Države sprovele slične testove. Kina i Indija učinile su isto.

„Očigledno, Vašington veruje da je to u redu stvari. Ali kada Rusija preduzme takve korake, to je odmah kosmička „tragedija“, sarkastično je primetio analitičar.

Prema njegovim rečima suština tvrdnji Pentagona je da je uspešno testiranje ruskog antisatelitskog sistema Nudol ponovo zgrozilo SAD. Ovo oružje zapravo ne preti svetu i međunarodnoj zajednici, već odvraća agresiju Sjedinjenih Država, primetio je analitičar.

„Ponovo smo ispred Amerikanaca u razvoju visokotehnoloških sistema naoružanja. To je suština činjenice da Vašington počinje da izmišlja svemirske probleme“, rekao je ekspert.

Andrej Koškin je dodao da nakon testova u orbiti nije ostalo opasnih ostataka. Izjave SAD ove vrste nisu ništa drugo do pokušaji da se Rusija stigmatizuje i pravda se pred američkim poreskim obveznicima. Ogromna količina novca se troši iz budžeta SAD za vojne potrebe, ali Amerika nema tako visokotehnološko oružje kao Rusija, smatra analitičar.

Govornik je takođe primetio da ruski „Nudol“ poništava sve napore SAD za razvoj projekta Boing X-37. Američka vojska se aktivno hvalila ovom svemirskom letelicom koja može da obara satelite. Bili su ponosni što su mogli da unište satelite Rusije i Kine. Ali, kako se sada ispostavilo, Rusija već ima visokotehnološko oružje koje u jednom trenutku može da neutrališe X-37.

„U Sjedinjenim Državama nema analoga ruskom oružju, Amerikanci neće moći ništa da obore. Testovi Rusije šokirali su Ameriku. Sada će se lideri SAD i drugih zapadnih zemalja uveriti da se Rusija ne može odbaciti, da je potrebno razgovarati i pregovarati sa Moskvom, a ne da destabilizuju svet i pokušavaju da postave svoje oružje, uključujući i nuklearno, u svemir“  rekao je Andrej Koškin.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs