Naslovnica IZA OGLEDALA Vodeći seizmolog tvrdi: Kaliforniju će uskoro da razori katastrofalni zemljotres

Vodeći seizmolog tvrdi: Kaliforniju će uskoro da razori katastrofalni zemljotres

kalifornija zemljotres

[adsenseyu2]

Statistika navodi da će veliki katastrofalni zemljotres prozvan Big One (Veliki) gotovo sigurno pogoditi Kaliforniju u narednim decenijama, a isti bi mogao da ima posledice, tj. mogao bi da izazove niz sličnih zemljotresa, navodi vodeći seizmolog.

Profesor Džejms Dolan sa Univerziteta u južnoj Kaliforniji smatra da trenutni tihi seizmički period, tokom kojih se oslobađa mnogo manja količina energije, neće trajati večno.

„U jednom trenutku će sva ta mala energija koja ostaje u kamenju morati da se oslobodi u vidu zemljotresa“, rekao je Dolan.

Zemljotres bi mogao da pokrene „super ciklus“, tj. mogao bi da nastane čitav talas velikih zemljotresa u južnoj Kaliforniji, naveo je Dolan.

Iako zemljotresi ne bi nastali istovremeno, pojavljivali bi se u veoma kratkim razmacima od par decenija, kao što je to bio slučaj sa zemljotresima u San Andreasu 1812. godine (7,5 Rihtera) i 1857. godine (7,7 Rihtera).

[adsenseyu4]

Zemljotres iz 1857. godine je ujedno bio i poslednji, a prema izveštajima Geološkog društva SAD, postoji 7% šanse da se u Kaliforniji u narednih 30 godina dogodi zemljotres od 8 i više Rihtera.

Naučnici kažu da je Kalifornija, koja je dom za skoro 40 milona ljudi, podložna tektonskim pomeranjima zbog čega su veći zemljotresi neizbežni.

Dolan je došao do svog zaključka kada je proučavao rasede u Garloku, druge po veličini u državi Kaliforniji. On je naveo da je Garlok mirovao 3.500 godina, a zatim proizveo četiri veća zemljotresa od 250. do 1550. godine, a tokom tog perioda rasedi su se pomerali četiri puta brže nego za vreme pauze.

kalifornija zemljotres2

„Nismo fokusirani konkretno na seizmičku pretnju koju predstavlja Garlok“, rekao je Dolan. „Studija se fokusira na dublji naučni značaj, odnosno na to kako rasedi deluju jedni na druge dugoročno, pomažući nam da razumemo kako rasedi čuvaju i oslobađaju energiju“, dodao je on. „Ovo su pitanja od suštinskog značaja za razumevanje seizmičkih pretnji od raseda“.

Najdestruktivniji skoriji zemljotres u Kaliforniji dogodio se u Nortridžu 1994. godine, kada je stradalo 50 ljudi i nastala šteta od 20 milijardi dolara prilikom zemljotresa jačine 6,7 Rihtera.

S obzirom na to koliko se tektonske i vulkanske aktivnosti uočava u ovom regionu u poslednje vreme, moguće je da bi do katastrofalnog zemljotresa u Kaliforniji moglo doći i za manje od deceniju.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]