Naslovnica ŽIVOT Veterinar i specijalista za zdravstvenu zaštitu živine: „Preporučuje Srbima mešanje različitih vakcina...

Veterinar i specijalista za zdravstvenu zaštitu živine: „Preporučuje Srbima mešanje različitih vakcina a rezultati i dejstvo mu nisu poznati“

Virusolog Milanko Šekler među prvima je primio treću dozu vakcine protiv koronavirusa, a za kombinovanje vakcina se odlučio, kako kaže, iz čiste radoznalosti.

Naime, on je vršio dve vrste istraživanja gde je u prvom slučaju primenio kombinaciju tri doze vakcine od istog proizvođača – Sinofarm, a u dugom slučaju je primenio kombinaciju – dve vakcine Sinofarma i jedne Sputnjik vakcine.

Kako dalje navodi, rezultati još uvek nisu dostupni, jer je potrebno određeno vreme da bi se prikupili relevantni podaci, a time i ustanovila delotvornost ovih metoda.

U razgovoru za TV Prvu, virusolog Milanko Šekler napominje da se sastav kombinovane vakcine već nalazi u onoj koja se daje deci.

„Znači, u jednoj bočici vakcine koja se daje deci, nalazi se sastav od tri vakcine, pa šta je to drugo nego kombinacija?“, kaže on.

Kada je reč o preporuci SZO-a da se sačeka sa trećom dozom vakcine, virusolog Šekler navodi razlog zbog kog je zdravstvena organizacija to izjavila.

„Neke zemlje nemaju dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, a i neki nisu primili još uvek prvu dozu“, dodaje on.

Takođe, postoji veliki broj informacija i dezinformacija o vakcinama koje se, kako kaže, plasiraju javnosti pa to umnogome sprečava proces vakcinacije.

Ljudi na osnovu njih prave predrasude i formiraju lične stavove, što znatno doprinosi smanjenjenom broju vakcinisanih građana, a i smanjenom kolektivnom imunitetu.

Milanko Šekler istinomer

Rođen 1967. godine.

„Osnovnu školu je završio u Kraljevu, a potom i Srednju veterinarsku pri Poljoprivrednoj školi u istom gradu. Veterinarski fakultet je završio u Beogradu, a potom je specijalizirao zdravstvenu zaštitu živine, da bi magistrirao imunologiju na katedri za mikrobiologiju Veterinarskog fakulteta“. (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

zvaničnoj biografiji navodi da je 2009. doktorirao na Veterinarskom fakultetu u Beogradu (sa tezom: „Ispitivanje prisustva specifičnih antitela na avijarni virus influence, Newcastle bolesti, Mycopolasmae gallisepticum i Mycoplasmae synoviae kod divljih ptica u prirodi“). А 2016. postao je „specijalista uže specijalnosti iz oblasti mikrobiologija sa imunologijom“. 

Od 2008. zaposlen je u Veterinarskom specijalističkom institutu “Kraljevo”. Viši naučni saradnik Fakulteta veterinarske medicine. 

Navodi da je član u organizacijama: Srpsko veterinarsko društvo, PSA of USA (Poultry Science Association), Društvo virusologa Srbije, Ptice pevačice faune Evrope, Ekološki pokret “Ibar”, Fond za razvoj doline “Ibra” (IDA), član sekcije za Zoonoze SVD-a.

Ističe da je od 2016. redovni član Akademije veterinarske medicine SVD. 

„Kraljevčanin Milanko Šekler dospeo je u žižu javnosti kao načelnik vodeće i jedine referentne laboratorije u Srbiji za ispitivanje virusa ptičjeg gripa. I pre ove zaraze koja preti pandemijom, Šekler se bavio divljim pticama; specijalizirao je na temi mikroplazmoza ptica. To tada, naravno, nije interesovalo širu javnost, pa nije ni mogla znati za ovog naučnika i njegov rad. Opasnost i strah od nove bolesti koja preti i pticama i ljudima učinili su da njegovo ime i lik budu gotovo svakodnevno u štampanim medijima i na TV ekranima.“ (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

Piše drame i kratke priče. 

“Inače, ovaj naučnik koji je preko noći postao poznat širom Srbije, bavi se i pisanjem. Kaže da ima dosta toga napisanog i nada se da će jednoga dana moći na miru da se bavi pisanjem. Uglavnom piše drame i kratke priče i ima nekoliko zbirki pripremljenih za štampu. Oni koji su ih čitali, veoma pozitivno su se izjasnili o njima. No, Milanko nema nameru da se ovoj svojoj ljubavi potpuno preda, pre nego što završi karijeru naučnika.” (Ibarske novosti, 10. 3. 2006. godine)

Deo je tima koji je „samoinicijativno sekvencirao desetak uzoraka virusa korona i tako utvrdio njegov genetski sastav“. U julu 2020. otkrili su da je virus u Srbiju došao iz nekoliko evropskih država.

„Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka, jeste prvi, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, ‘pročitao’ genom koronavirusa u Srbiji. To je upisano u svetsku bazu podataka. Kaže da koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus, da maska nije potpuna zaštita, ali sprečava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa, i da težina kliničke slike najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unela u organizam.“ (RTS, 5. 12. 2020. godine) 

(beta,istinomer.rs)