Naslovnica ŽIVOT VELIKO OTKRIĆE: Zeleni čaj ubija ćelije kancera

VELIKO OTKRIĆE: Zeleni čaj ubija ćelije kancera

[adsenseyu2]

fgbdgtjr37hfdskfs

Blagodeti zelenog čaja su odavno poznate naučnicima i prethodne studije su pokazale da on može biti veoma delotvoran u prevenciji ili poboljšanju stanja usled pojave kancerogenih oboljenja.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da zeleni čaj ciljano deluje na ćelije kancera dok zdrave ćelije ostavlja netaknute.

Praksa je pokazala da zeleni čaj ima pozitivan uticaj u borbi protiv raka usne duplje, međutim do danas naučnici nisu bili u stanju da utvrde tačan mehanizam kojim dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Došlo je do napretka u istraživanjima kada je identifikovan proces u kome supstance iz zelenog čaja napadaju obolele ćelije. Pretpostavlja se da će ovo otkriće dovesti do razvoja novih tretmana kako za rak usne duplje, tako i za druge oblike ove bolesti.

[adsenseyu1]

Zeleni čaj

Zeleni čaj ili čajno drvo pripada familiji kamelija i raste u prirodi kao visoki žbun. Poreklom je iz Azije gde se već nekoliko hiljada godina gaji u Kini, dok se u ostalim delovima sveta pojavljuje mnogo kasnije. Postoje različite vrste zelenog čaja (kineski, indijski, ruski), a zajedničko im je da se svi dobijaju od osušenog lišća čajevca – Camellia sinensis ili Thea sinensis, različitim procesima obrade.

Obiluje mnoštvom zdravih sastojaka i snažan je antioksidans, zbog čega se preporučuje njegovo konzumiranje kako zdravim osobama, tako i onima sa zdravstvenim problemima

Naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije u Americi su istraživali tačan mehanizam kojim sastojci zelenog čaja deluju na ćelije kancera. Ranije studije su pokazale da supstanca koja se može naći u zelenom čaju, epigalokatehin-3-galat (EGCG) ubija obolele ćelije, a da pri tom ne oštećuje zdravo tkivo, pri čemu je sam tok procesa ostao misterija.

[adsenseyu4]

Danas se pretpostavlja da EGCG pokreće proces u mitohondrijama koji dovodi do odumiranja obolelog tkiva. Profesor Džošua Lambert navodi da EGCG oštećuje mitohondriju formiranjem reaktivnih formi kiseonika u ćelijama raka, odnosno hemijski reaktivnih molekula koji sadrže kiseonik i prouzrukuje tzv. oksidativni stres koji može dovesti do ozbiljnog oštećenja ćelijskih struktura.

Takođe je utvrđeno da glavni polifenol u zelenom čaju – EGCG, nema isti uticaj na zdrave ćelije, već da dodatno poboljšava njihovu odbrambenu strukturu. Smatra se da je to izuzetno važno za sprečavanje daljeg širenja karcinoma, kao i za proces ozdravljenja nakon uklanjanja obolelog tkiva.

Na temu uticaja sastojaka zelenog čaja objavljeno je više naučnih studija i nastavljaju se istraživanja za koja se predviđa da će omogućiti dalji razvoj efikasnih tretmana za obolele od raka usne duplje, kao i od drugih oblika ove bolesti.

U Srbiji na godišnjem nivou od različitih karcinoma oboli 33.000, a umre 21.000 ljudi.

Ova poražavajuća statistika upozorava na značaj prevencije kojom se može sprečiti čak do dve trećine novih slučajeva karcinoma, kao i na uvođenje novih metoda borbe protiv ove bolesti.

(Dnevno.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]