VELIKA ZAMKA: Spremaju sa da prevare Rusiju ali Putin to neće tolerisati …

Posle otvaranja ukrajinskih luka za izvoz žita, i Kijev i zapadne zemlje krše sporazume sa Rusijom. Umesto žitarica, „izgladnjela Afrika“ pokušava da snabdeva druge proizvode. A izvoz ruskih đubriva nije otključan.

Ovo je na brifingu saopštio zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev.

„Obratili smo pažnju na situaciju oko teretnog broda sa žitom za libanski Tripoli, koji je 1. avgusta napustio luku Odesa. Kako se ispostavilo, na brodu nije bila pšenica koja je Libancima bila potrebna, već kukuruz, i stočna hrana.

„Nažalost, do sada ni jedan brod sa žitom nije stigao do obala izgladnelih zemalja Afrike ili Južne Azije. Oni idu uglavnom u zapadne luke, a asortiman koji izvoze uglavnom nije pšenica, već kukuruzno zrno i suncokretovo ulje, što dovodi u sumnju iskrenost teza izrečenih na Zapadu da svetska prehrambena bezbednost zavisi od dogovora o žitu.“, tvrdi diplomata.

Nečajev je objasnio da ova situacija nije iznenađujuća, jer žitarice iz Ukrajine otkupljuju ili su u vlasništvu zapadnih korporacija.

„Australian National Reviev, je potvrdio te podatke. Prema njihovim rečima, od 64 miliona hektara ukrajinskih oranica, 17 miliona su kupile tri najveće američke transnacionalne korporacije koje snabdevaju tržište hranom i hemikalijama – Karneval, Dupon i Monsant. Ove kompanije uzgajaju žito u Ukrajini i prodaju ga“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad je prevario Rusiju i nije deblokirao izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, kao što je dogovoreno.

„Podsetimo, paket dokumenata potpisanih u Istanbulu, uključivao je sporazume ne samo o izvozu žita iz tri ukrajinske luke, koji je počeo pre nedelju i po, već i plasiranje ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

Nadamo se da će svi paketi sporazuma biti sprovedeni u potpunosti, a da će zapadne zemlje stvoriti neophodne uslove za pristup svetskim tržištima ruskih đubriva i prehrambenih proizvoda.

Istovremeno, sve navedeno još jednom potvrđuje da aktuelnu krizu u Ukrajini zapadne zemlje koriste za sopstvene interese.“, upozorio je ataše za štampu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs