Naslovnica IZA OGLEDALA VELIKA MISTERIOZNA EKSPLOZIJA IZNAD SIBIRA: Vanzemaljci ili nepoznati eksperiment – 4 VIDEO

VELIKA MISTERIOZNA EKSPLOZIJA IZNAD SIBIRA: Vanzemaljci ili nepoznati eksperiment – 4 VIDEO

meteor

Pojavio se snimak koji pokazuje neverovatan momenat u utorak uveče kada se noć pretvorila u dan ogromne eksplozije nad južnim Sibirom.

Siberian Times izveštava da je redak događaj koji se dogodio oko 18:50h po lokalnom vremenu, izazvao uzbuđenje u nekoliko oblasti južnih okruga udaljene Republike Haksasija, u jugozapadnom Sibiru.

Kako izveštava RT, lokalni sajt xakac.info je potvrdio da se ovaj incident najbolje video nad gradom Sajanogorsk u Republici Hakasija, na levoj obali reke Jenisej, oko 80 kilometara južno od glavnog grada Abakan.

https://youtu.be/A6XIQiB2DW0

Svedoci u Sajanogorskom su rekli da svetlost prvo viđena a oko 30 sekundi kasnije se čuo glasan prasak ogromne eksplozije.

Takođe je bilo i izveštaja o retkom fenomenu iz susednog Krasnojarsk regiona.

[adsenseyu1]

Iako mnogi stručnjaci kažu da je to najverovatnije bio meteor koji je ušao u atmosferu iz svemira i izgoreo kad je pao na Zemlju usled trenja sa Zemljinom atmosferom, bilo je nesigurnosti, kako su neki spekulisali, da je to možda bio objekat koji je napravio čovek ili svemirski otpad koji je ušao u atmosferu.

Spekulacije o prirodi objekta su procvetale na forumima teorija zavera nakon što je saopštenje Ministarstva za vanredne situacije da je objekat bio meteor koji je u potpunosti izgoreo u atmosferi iznad Sajanogorskog kasnije tiho povučeno, naveo je The Siberian Times.

The Siberian Times izveštava da vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje zašto je saopštenje povučeno. Ali to je dovelo do spekulacija na lokalnim forumima, sa nekim sugestijama da je to možda bio strogo poverljiv test vojne rakete.

Ali nakon što je Ministarstvo za vanredne situacije objavilo da nije bilo izveštaja o lansiranju raketa iz Ministarstva odbrane, a da je Ruska svemirska agencija RosKosmos potvrdila da takođe u to vreme nije bilo lansiranja vezanih za svemir, izbile su spekulacije na forumima teorija zavera da vlasti prikrivaju dokaze da se vanzemaljski NLO srušio u Zemljinoj atmosferi nad Sibirom.

[adsenseyu5]

Međutim, stručnjaci su insistirali na tome da je objekat – šta god on bio – u potpunosti izgoreo u atmosferi jer nije bilo dokaza da je ijedan deo udario u zemlju. Drugi sugerišu da ako je to bio meteor koji je preživeo sudar sa Zemljinom atmosferom, fragmenti bi najverovatnije pali u blizini ili unutar Babik doline.

“Objekat je nekoliko puta manji od onog nad gradom Čeljabinsk, ali se njegovi framgmenti mogu naći,“ rekao je Viktor Grohovski, profesor na državnom univerzitetu Ural. “Utvrđivanje gde su sleteli bi zahtevalo tačnu kalkulaciju puta. To bi moglo potrajati dan ili dva.“

Nekoliko svedoka se prisetilo viđenja.

“Videli smo bljesak, a za oko dva minuta su naše kuće zavibrirale i čuli smo grmljavinu, i auto alarmi su se uključili,“ rekao je svedok a naveo Siberian Times.

“Otišla sam u šetnju sa svojim prijateljama. Stali smo kod prodavnice i moja prijateljica je vrisnula kada je ugledala svetao bljesak, a onda je došlo do eksplozije,“ rekla je lokalna žena. “Svi alarmi na automobilima su poludeli. Bili smo veoma uplašeni. Moj otac kaže da su prozori vibrirali. Mislimo da je to bio meteor.“

Mnogi stanovnici su ovu retku pojavu zabeležili kamerama.

Video pokazuje svetao bljesak koji iznenada osvetljava nebo iza grupe dece koja su se klizala na lokalnom klizalištu.

https://youtu.be/J8H4nwkLunA

“Bilo je svetlo kao po danu. Isprva nisam razumeo šta je to bilo,“ rekao je svedok, kako navodi Siberian Times. “Zatim je usledila eksplozija i zvuk koji je došao iz velike daljine. Video sam zvezde padalice pre, ali ništa kao ovo. Ne znam kako to pravilno da opišem. Od male tačke iznad moje glave, pretvorilo se u veliku loptu, veću od automobila. Bio je svetao bljesak, kao usred dana; zatim smo za oko 40 do 60 sekundi čuli glasnu eksploziju.“

Nikolaj Soldatov, student, je rekao da je svetao bljesak eksplodirajućeg objekta bio vidljiv nekoliko sekundi tokom kojih je “emitovao hladnu svetlost kao fluoroscentna lampa.“

[adsenseyu5]

“Video sam da je počelo da osvetljava brzo. Bljesak je bio zaista svetao,“ rekao je Nikolaj, navodi RT. “Nije bila zaslepljujuća, ali je ipak bila svetla.“

Sergej Isajkin je rekao da je eksplozija pokrenula alarme na automobilima, ali da on nije bio uplašen jer je verovao da je to bio meteor.

“Bilo je veoma lepo. Ne vidite to svaki dan,“rekao je Sergej. “Ali nismo bili uplašeni jer smo odmah shvatili da je to bilo nešto poput onoga što se desilo pre tri godine u gradu Čaljabinsk.“

Međutim, jedna žena je rekla da je bila uplašena jer je mislila da je to bomba.

“U početku nisam mogla da shvatim šta se dešava,“ rekla je Olga Sagalakova. “Došlo je do iznenadne luminiscencije. Nije bilo svetlo kao dan, ali je ipak bilo prilično svetlo.“

“Pogledali smo u planinu blizu nas… i tamo je bio veliki meteor koji je leteo iznad nje. I imao je rep. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je to bila bomba,“ dodala je ona.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]