Naslovnica IZA OGLEDALA 5 zapanjujućih misterija o Univerzumu koje nauka ne može da objasni

5 zapanjujućih misterija o Univerzumu koje nauka ne može da objasni

hksfdh34odsoksdf

Zašto se univerzum širi sve brže i brže? Da li postoje drugi univerzumi? Šta ako su crne rupe zapravo ulazi u druge svetove? Zašto je univerzum ispunjen nevidljivom materijom? I zašto je gravitacija – jedna od slabijih fundamentalnih snaga – jedina sila koja nema suprotnu reakciju?

Uprkos velikom napretku tehnologije i različitih nauka, Univerzum je još uvek suviše veliki i pun misterija za ljudsku rasu. Iako smo naučili mnogo o našem mestu u univerzumu u poslednjih nekoliko decenija, istina je da samo dolazimo do saznanja da što više istražujemo, sve manje znamo.

[adsenseyu1]

Donosimo vam neke od najneverovatnijih misterija i teorija koje nauka ne može da shvati.

Univerzum se širi sve brže i brže

Teorija Veliko praska je još uvek dominantna u objašnjenju porekla univerzuma. Prema ovoj hipotezi, posle eksplozije, univerzum se proširio i postao manje gust i stabilniji, ali se ekspanzija nastavlja.

Ono što je upadljivo je brzina kojom se ubrzava, a ako se ovako nastavi, naučnici spekulišu o različitim posledicama koje nas čekaju. Jedna od ovih teorija, sugeriše da se nova eksplozija može desiti i da se proces ciklično ponavlja.

Da li postoje drugi Univerzumi?

U naučnoj fantastici se vrlo često pominje postojanje drugih univerzuma. U stvari, u poslednjih nekoliko godina, naučnici prihvataju ideju da možda postoji drugi univerzum, i da smo mi deo izuzetno velike mreže od bezbroj univerzuma koji postoje u “svemiru.“

Ova ideja je, međutim, misterija koju je – sa današnjom tehnologijom – izuzetno teško potvrditi.

Mogu li crne rupe biti portali do drugih univerzuma?

Crne rupe su jedna od najvećih misterija univerzuma: ovi kosmički objekti sadrže najveći iznos materije u manje prostora nego bilo koji drugi element u univerzumu. A s obzirom na njihovu jaku gravitaciju, ništa ne može da pobegne iz njihovih granica. Očigledno.

[adsenseyu5]

Dobrodošli na tamnu stranu. Tamna energija ispunjava kosmos.

Još jedna velika misterija koja iznenađuje naučnike je tamna energija, kosmička sila koja se suprotstavlja gravitaciji. Vidljivi univerzum zvezda, planeta i gasova predstavlja 4,9% kosmosa, 26,8% odgovara tamnoj materiji a preostalih 68,3% je tamna energija.

Stvarna sila gravitacije

Suprotno onomo što bismo mogli pretpostaviti, gravitacija je u stvari mnogo slabija od drugih fundamentalnih sila, kao što su elektromagnetna ili nuklearna sila. Međutim, njena snaga leži u tome što funkcioniše u velikom obimu u univerzumu, modeliuje ga, i to je jedina sila koja nema suprotnu reakciju: ona samo privlači. Čudno, zar ne?

Šta vi mislite? Da li se slažete da što više istražujemo, sve manje znamo? Univerzum je pun misterija, i kako bismo ga u potpunosti razumeli, moramo ukloniti nevidljive granice koje popunjavaju naše umove.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]