Vašington već mesecima šalje tajne poruke Moskvi – Otkriveno šta je u njima

SAD već mesecima šalju tajne privatne poruke Moskvi upozoravajući ruske zvaničnike na ozbiljne posledice koje bi usledile u slučaju upotrebe nuklearnog oružja.

Tako tvrde američki zvaničnici za “Vašington post”.

Prema njihovim rečima te poruke „naglašavaju ono što su predsednik Bajden i njegovi saradnici javno saopštili“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Bajdenova administracija u porukama ne govori potpuno jasno kakve bi bile posledice upotrebe nuklearnog oružja pa je Kremlj zabrinut kako bi Vašington mogao da odgovori“, rekli su zvaničnici koji su zahtevali anonimniost.

Poruke šalju već mesecima

Isti izvori tvrde da je Stejt department bio je uključen u privatnu komunikaciju s Moskvom, ali su odbili da kažu ko je prenosio poruke i u kom opsegu.

Nije jasno ni da li su SAD slale nove privatne poruke u satima nakon govora ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojem je najavio delimičnu mobilizaciju, ali je viši američki zvaničnik rekao da je komunikacija dosledna i da se odvijala u poslednjih nekoliko meseci.

U intervjuu za CBS, koji je emitovan u nedelju, Bajden je bio upitan šta bi rekao Putinu o korišćenju nuklearnog oružja u sukobu protiv Ukrajine.

„Ne. Ne. Ne“, rekao je Bajden. „Promenićete lice rata kao što se nije promenilo od Drugog svetskog rata“, dodao je. Bajden je međutim odbio detaljno da kaže kako će SAD odgovoriti, rekavši samo da će odgovor biti „dosledan“ i da će zavisiti „od ruskih akcija“.

(index.hr, b92.net)