Naslovnica SPEKTAR „Vašington Post“: U Evropi imaju sve razloge da strahuju od Trampovog povratka!

„Vašington Post“: U Evropi imaju sve razloge da strahuju od Trampovog povratka!

U Evropi strahuju od povratka američkog predsednika Donalda Trampa na funkciju, verujući da bi on mogao da potkopa solidarnost na kontinentu i zaustavi američku pomoć Ukrajini, piše „The Washington Post“.

Publikacija upozorava, da bi to moglo da podstakne Kinu i Rusiju da protumače slabost Zapada kao zeleno svetlo za proširenje svog uticaja.

Tokom samita G7 u Italiji, Olaf Šolc je na neobičan način pohvalio Džoa Bajdena.

Nemački kancelar je američkog predsednika nazvao „jednim od najiskusnijih političara na svetu, posebno kada je reč o međunarodnoj politici“.

Kako „The Washington Post“ primećuje, takve pohvale saveznika odražavaju zabrinutost evropskih lidera, zbog mogućnosti da „priznati izolacionista“ Donald Tramp, ponovo dođe na vlast u Sjedinjenim Državama.

Prema rečima penzionisanog potpukovnika američke vojske Aleksandra Vindmana, Trampova izborna pobeda u novembru „dovešće do kraja američke podrške Ukrajini“, bez

koje bi Ukrajina verovatno morala da pristane na prekid neprijateljstava pod uslovima Rusije, a put ka članstvu u Evropskoj uniji za Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu biće samo gubljenje vremena. Kao predsednik, Tramp će potkopati solidarnost u Evropi.

Štaviše, „kakve god nevolje zadesile Evropu“ tokom Trampovog drugog predsedničkog mandata, one neće uticati samo na Evropu.

Tako bi Kina mogla da protumači zapadnu slabost u Ukrajini kao zeleno svetlo za proširenje svog uticaja na Dalekom istoku i Africi, a Rusija kao zeleno svetlo za proširenje svojih napora na Bliskom istoku povećanjem podrške Iranu i Siriji. To će takođe podstaći neprijatelje Izraela da preduzmu aktivniju akciju, zaključuje „The Washington Post“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social