Vašington post: Počelo je? Rusi su se prerano obradovali

Iako Rusija sada kontroliše Bahmut, nije jasno hoće li uspeti da ga zadrži usred ukrajinskog kontranapada koji je već započeo, piše Vašington post.

Neki vojni analitičari predviđaju da bi rusko slavlje moglo biti kratkog veka i da bi Bahmut mogao da sledi sudbinu Izjuma, Limana, Hersona i drugih gradova koje su Ukrajinci vratili pod svoju kontrolu nakon što su ih Rusi okupirali.

Ruske snage su iscrpljene zbog značajnih gubitaka koje su pretrpele poslednjih meseci, a problem predstavljaju i unutrašnji sukobi.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Priča o Bahmutu još nije završena. Puno je ukrajinskih snaga koje su još uvek na obodima grada, a ruska pozicija u Ukrajini trenutno nije posebno stabilna. Trenutno je situacija takva da je oni kontrolišu, ali to nije uklesano u kamen“, rekla je Dara Masikot, viša istraživačica u tink-tenku RAND Corp.

Ona predviđa da će sledeće dve do tri sedmice biti ključne za Moskvu, koja raspoređuje snage za odbranu od očekivane ukrajinske kontraofanzive.

„Rusi ne znaju tačno gde će započeti kontraofanziva, a na osnovu toga gde se nalazi većina njihovih snaga, čini se da su posebno zabrinuti zbog presečenog Zaporožja i kopnenog mosta“, rekla je Masikot, misleći na most koji je Moskva koristila ranije u ratu kako bi povezala Krim s kopnenom Rusijom.

„Dakle, to će biti balansiranje između premeštanja dodatnih sredstava na mesto oko Bahmuta i osiguravanja da njihova sposobnost da ojačaju druga područja fronta, ako kontraofanziva započne na drugom mestu, ostane netaknuta“, uverena je ona.

Potencijalni zaokret bi moglo doneti i povlačenje boraca privatne vojne kompanije Vagner, koji su mesecima predvodili napad na Bahmut. Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin je u nedelju najavio da će njegovi borci početi da se povlače u četvrtak.

Analitičari su, meutim, Prigožinove tvrdnje o povlačenju dočekali sa skepsom. Ovo je treći put da je obećao da će povući svoje trupe iz Bahmuta – prethodno je pretio da će napustiti grad ako ruska vojska ne pošalje njegovim borcima više municije, ali to još nije ispunio.

„Situacija se promenila jer je cilj koji je sam Prigožin proglasio – zauzimanje grada – ispunjen i niko mu ne može zameriti jer je dovršio zadatak tako da postoji šansa da odu. Ali tajming je problematičan, najverovatnije će ruskoj vojsci biti teško da pronađu zamenu u tako kratkom vremenu, a Vagner neće ostaviti prazne položaje“, rekao je Ian Matveev, ruski vojni analitičar.

(Index.hr)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte