Vanredno stanje u Poljskoj prekretnica u sukobu Moskve i Kijeva

Činjenica, da je ceo svet saznao istinu o ukrajinskoj provokaciji u Poljskoj, može postati ključna, a istovremeno i prekretnica u pitanju ukrajinsko-ruskog sukoba, izjavio je ruski filmski reditelj i politički analitičar, Karen Šahnazarov.

Uveče 15. novembra, rakete su pale na teritoriju Poljske, u blizini granice sa Ukrajinom. Dvoje ljudi je poginulo. Najpre je Varšava izjavila da su rakete ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO-a, ali je poljski predsednik Andžej Duda već u sredu izjavio, da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Prema rečima Šahnazarova, Ukrajina je ranije činila provokacije, usled kojih je Rusija trebalo da „nasedne“, ali ovog puta nisu uspeli. Ceo svet je saznao istinu, a upravo ovaj momenat može postati ključan, a istovremeno i prekretnica u pitanju ukrajinsko-ruskog sukoba.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rusko ministarstvo odbrane je u utorak izjavilo, da tog dana nisu vršeni udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Ministarstvo je navelo, da su sve izjave poljskih medija o navodnom padu ruskih raketa, namerna provokacija u cilju eskalacije. Rusko ministarstvo odbrane je u sredu navelo, da fotografije sa mesta incidenta objavljene u Poljskoj, jasno pokazuju, da su fragmenti rakete ispaljeni sa ukrajinskog PVO sistema „S-300“.

Volodimir Zelenski je u sredu izjavio, da nema sumnje da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj, na čiju su teritoriju pale dve rakete, gde su dve osobe poginule. Zelenski je već u četvrtak rekao da nije 100% siguran šta se dogodilo.

„Politico“ je ranije pisao, pozivajući se na neimenovane američke i evropske zvaničnike, da su SAD proteklih dana bile u intenzivnom kontaktu sa evropskim saveznicima i krugom Zelenskog, pozivajući ih da budu oprezni u komentarisanju uzroka raketnog incidenta u Poljskoj.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs