UZNEMIRUJUĆA PROCENA MOSKVE: Rusija počela da prebacuje vojsku od pola miliona ljudi i teško naoružanje na zapadne granice

Rusija može povećati veličinu svoje vojske na zapadnim granicama do 500 hiljada ljudi.

Trenutno je na granici između Rusije i Ukrajine stacionirano oko 100 hiljada ruskih vojnika i hiljade jedinica vojne tehnike.

Snimci masovnog prebacivanja vojne opreme iz istočnog dela Rusije ka zapadnim granicama se aktivno objavljuju.

To ukazuje da su ruske trupe dovedene u punu snagu borbene gotovosti u pozadini veoma visokog rizika od sukoba sa NATO.

S obzirom na obim transfera vojne opreme, može se govoriti o podizanju ruskih trupa na granici sa NATO i partnerima iz Alijanse oko 500 hiljada ljudi.

Na objavljenim video kadrovima napravljenim u različitim delovima zemlje mogu se videti brojne kolone sa najrazličitijom vojnom opremom – tenkovi, višecevni raketni sistemi, laka oklopna vozila, inžinjerska vozila, vojni kamioni, poljska artiljerija itd.

Prethodno se pretpostavljalo da će vojna oprema prebačena u zapadni deo Rusije biti raspoređena na granici sa Ukrajinom zbog rizika da bi Oružane snage Ukrajine mogle da napadnu i Donbas i Krim.

Ipak ruske trupe će biti raspoređene u brojne vojne terenske logore duž cele zapadne granice, a verovatnije, čak i na granici susedne Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Razlog za to je po proceni Moskve loš razvoj pregovora sa SAD i NATO o bezbednosti, a po svemu sudeći, mere koje Rusija preduzima biće zaista teške, iako je jasno da je ključni cilj ruske vojske zaštita granica zemlje.

Nije poznato koje će mere preduzeti Rusija posle stacioniranja pola miliona vojnika na granicama.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs