UDARNO: Rusija potvrđuje planove za raspoređivanje vojnih baza na Kubi i u Venecueli – UZNEMIRUJUĆI ODGOVOR SAD

Sergej Lavrov je potvrdio nameru Rusije da rasporedi svoje trupe u dvorištu SAD.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je nameru da rasporedi veliku grupu ruskih trupa na teritoriji latinoameričkih država kao što su Venecuela i Kuba.

Prema rečima Sergeja Lavrova, u ovom trenutku nema pregovora između ovih zemalja, međutim Rusija dozvoljava razmeštanje svoje vojne i vojne infrastrukture u Venecueli i na Kubi „kao odgovor na širenje NATO-a na istok“.

S obzirom na odbijanje NATO-a da zaustavi širenje, rusko nuklearno oružje bi se moglo pojaviti na Kubi i u Venecueli, uključujući grupaciju ruske mornarice i stratešku avijaciju ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

„Nećemo biti kao Amerikanci koji kažu: „Morate ukloniti trupe sa ovog dela svoje suverene teritorije, inače ćemo vam objaviti sankcije. Ali ovo je prosto nepristojno. Odgovorićemo na stvarni razvoj događaja “, rekao je Sergej Lavrov, ističući da bi razmeštanje ruskih vojnih baza u ovim zemljama moglo da postane realnost.

Sjedinjene Države su zauzvrat već reagovale na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova o verovatnom razmeštanju ruske vojske na Kubi i u Venecueli, uz napomenu da će na to odmah dobiti odgovor Sjedinjenih Država.

„Sjedinjene Države će dati snažan odgovor ako Rusija krene u pravcu raspoređivanja vojne sile u Latinskoj Americi “, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan, verovatno misleći na recipročno raspoređivanje američkih vojnih baza i snaga u Ukrajini i Crnom Moru.

Trenutno je situacija u odnosima Rusije i NATO veoma napeta, jer se očekivalo da će u okviru sastanka u Briselu Alijansa prihvatiti ruske uslove, međutim, NATO je odlučio da ide na konfrontaciju.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs